I tak faktycznie jest
Forum nefmoto to zaj...sta kopalnia wiedzy.
I tak faktycznie jest
Forum nefmoto to zaj...sta kopalnia wiedzy.
Podeslijcie linka do usuwania zagracaczy ekologicznych , z gory dziekuje
Jedna uwaga, jeśli ktoś ma problemy z odczytem/zapisem, a parametry ECU odczytywane są poprawnie, to przed samą operacją read/write należy przestawić prędkość transmisji na 52800.
dzis na spokojnie przeczytalem tutorial,
chcialbym zrobic obraz ecu potrzebny do logowania,
do punktu 6 wlacznie jest to dla mnie jasne,
od 7ki juz nie ogarniam
dokladnie od tego momentu:
tu moje pytanie odnosnie slow pod obrazkiem - w tym momencie mam juz cos zapisywac do pliku? jesli tak to jak?
czy chodzi o to ze moge sobie info, ktore jest w okienku zapisac na kartce?
i tu juz nie wiem nic,
jak przejde do tej zakladki co na zrzucie ekranu to co i jak mam kilkac KROK PO KROKU (w zensie guzik po guziku ), az do momentu zapisania ecu, tak by mozna bylo je pozniej do logow wykorzystac ?
chodzi mi o ten fragment: "tu należy pamietac aby wybrać właściwy plik memory layout (organizacja pamięci), dla plików 1mb wybieramy AM29F800, dla 512kb plik AM29F400
wciskamy "full read flash"" jak to zrobic?
ostatnia watpliwosc :
jak rozumiem podpinanie pod prostownik tyczy sie juz zmin w moim ecu, czy do zrobienia kopii mojego ecu te mam byc pod prostownikiem? COKOLWIEK moze sie stac podczas robiena kopii ecu ? w sensie jesli nie bede pozniej nic wgrywal czy zmienial, tylko zrobie sam zrzut/obraz/kopie mojego ecu
"Love Them BOTH" - M.
Próbowałem zmiany prędkości ale nadal zrywa połączenie z ECU. Do tego momentu wszystko zgodnie z opisem.
Jaka jest pojemność pamięci dla silnika APX 225 próbowałem zarówno 512KB i 1MB? Czy regułą jest że z jedną sondą 512KB a z dwiema 1MB? W programie są layouty pamieci z końcówka BB i BT do czego one są?
Dzięki
Podczas odczytu nic się nie stanie, nie potrzebujesz prostownika itd przy odczycie.
Przejdź na KWP Flashing, wybierz AM29F800 (Twoja 180tka jest na 2 sondach itd.) i na tej zakladce robisz full read flash, czekasz aż zrobi zrzut, zapisujesz pod wybraną ścieżką i nazwą itd.
w tej sytuacji wybierz AM29F400, dla pewności podaj numery ecu z vag-a, może mam Twój flash
hmm no i koledzy u mnie zonk,
zrobiem wszystko do tegu punkt:
i jest u mnie lipa, gdyz przycisk, ktory mam nacisnac w 5 punkcie u mnie jest nieaktywny - czyli wyglada jak ten przycisk po lewe na od tego ktory mam wcisnac - jest nie do nacisniecia,
w czym rzecz?
dodam ze vag-com dziala bez problemu
robilem kilka wariantow:
najpierw wlaczalem program a pozniej podlaczalem usb i odwrtnie
najpierw usb a pozniej program
sprawdzalem tez na wlaczonym zaplonie jak i na wlaczonym silniku
nic to nie dalo
wyglada na brak komunikacji ?
program sciagnalem z podanego w watku chomika,
jego nazwa, ktora widze w oknie to:
NefMoto VW Audi ME7 Flasher Logger 1.9.3.0
prosze o pomoc
Ostatnio edytowane przez M and V ; 11-06-2012 o 23:08
"Love Them BOTH" - M.
Wejdź do vag-coma w ustawienia i jeżeli masz zaznaczone boot in inteligent mode to odznacz to-wyłącz, save i wyjdź.
Na "niebieskich" kablach które działają z góra vagiem 409 nie ma tej konieczności ale VCDS od 7 albo i 9 w gorę już działa inaczej.
Spróbuj zrobić tak:
- włacz vag-coma z wyłączonym boot in inteligent mode
- wejdź w silnik, tak by się połączył, odczytał wersję sterownika vin itd.
- teraz wyjdź ze sterownika silnika ale pozostaw vaga włączonego na głównym ekranie i nie wyłączaj go
- włącz teraz nefmoto (vag cały czas w tle gdzieś na pasku włączony) i spróbuj się teraz połączyć w nefmoto zgodnie z instrukcją.
Powinno zadziałać.
Ostatnio edytowane przez Sev ; 12-06-2012 o 08:09