AKTUALIZACJA:
Wlasciwy pelny opis znajduje sie w moim temacie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam,
chcę doposażyć swój samochód w podgrzewane lusterka (od 2004 roku występują one jako dodatkowa opcja przy konfiguracji, wcześniej w TT były w standardzie).
Oczywiście odwiedziłem ASO w tej sprawie (nawet nie jedno), lecz stwierdzili, że się nie da i tyle. Lecz skoro istnieją takie samochody z podgrzewanymi lusterkami, to znaczy, że na pewno się da. Tylko trzeba pokombinować samemu. I to właśnie robię, jednakże wyszły pewne komplikacje i w tym momencie utknąłem. Ale po kolei...
Jeżeli chodzi o części przeznaczone do samochodów z podgrzewanymi lusterkami (oraz także elektrycznie regulowanymi) i tylko z elektrycznie regulowanymi, to (wg ETKA):
1. 8J0 857 535 E - lewe szkło lusterka z narożnikiem asferycznym i płytką nośną; takie samo dla obu wersji (prawego nie sprawdzałem, ale skoro wszystkie lewe i tak mają zamontowaną matę grzewczą i termostat, to z prawymi musi być tak samo).
2. 8J0 959 577 B - mechanizm regulacyjny lusterka zewnętrznego z silnikiem; taki sam dla obu wersji.
3. 8J0 858 531 - płytka uchwytu/moduł nastawczy; takie samo dla obu wersji.
4. 4H0 959 565 4PK - przełącznik lusterka regulowanego elektrycznie i składanego; taki sam dla obu wersji.
5. 8J0 919 175 (A) - oprawa wskaźników dla pojazdów z elektrycznie regulowanymi lusterkami (i podgrzewanymi); tu jest jedyna różnica, ale nie wierzę, że kawałek plastiku z różnymi rysunkami może mieć jakikolwiek wpływ na tę sprawę...
Czyli wynika z tego, że cały potrzebny osprzęt jest już zainstalowany w każdym samochodzie, skoro dają części o takich samych numerach dla obu wersji (pojawiają się tylko różnice w niektórych pozycjach dla lusterek fotochromatycznych i/lub automatycznie składanych - ale tu nie o tym), więc nie trzeba z tym nic robić czy wymieniać.
Poza tym jest sprawa kodowania (VCDS/VAG-COM/VAS):
W sterowniku elektroniki drzwi kierowcy oraz pasażera należy do zapisanych wartości kodowań dodać wartość +32, aby uaktywnić podgrzewanie lusterka (odpowiednio kierowy i pasażera).
I do tego momentu wszystko wygląda świetnie, tylko po zmianie kodowania pojawia się "błąd w obwodzie elektrycznym podgrzewanych lusterek". Tym samym doszliśmy do punktu, w którym aktualnie tkwię.
Dokopałem się do informacji odnośnie Audi A3, że należy dorobić niektóre kable do podgrzewania lusterek i podpiąć istniejące oraz doprowadzić to do skrzynki z bezpiecznikami (właściwie: 1. gniazdo z podgrzewaniem dysz spryskiwaczy). A właśnie jeżeli chodzi o okablowanie, to nie znalazłem żadnych numerów części ani informacji o nich.
Reasumując, przeszukałem wszystko co mogłem w tym temacie i logicznie myśląc błąd może się pojawiać tylko w związku z:
a) podłączeniem kabli do lusterek;
b) podłączeniem kabli do przełącznika;
c) brakującym bezpiecznikiem.
Jednak bez schematu elektrycznego trudno mi podjąć jakiekolwiek działania, aby usunąć ten błąd w obwodzie i aktywować podgrzewanie lusterek, bo jak dla mnie mija się z celem rozbieranie poszycia drzwi, lusterek, zaślepki pod kierownicą i schowka na rękawiczki, żeby na chybił-trafił szukać kabli i eksperymentować z podłączeniami.
Więc prosiłbym o jakiś schemat podłączania, jeżeli ktoś jest w jego posiadaniu. A jeśli ktoś już robił taką modyfikację i jednak przyczyna tkwi w czymś innym, to proszę o informacje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.