Jak w temacie , gdzies w tamtych okolicach mam wyciek oleju , najlepiej by bylo od razu wyciagnąc , bardziej od gory ?? moze od dolu , jakies sugestie ??
Jak w temacie , gdzies w tamtych okolicach mam wyciek oleju , najlepiej by bylo od razu wyciagnąc , bardziej od gory ?? moze od dolu , jakies sugestie ??
Wyjęcie turbiny w 225 to wrzód na tyłku
Zrobisz to mając zapewniony dostęp od góry i od dołu , bardzo pomocny jest też dostęp bokiem po zdjęciu koła i plastikowej osłony błotnika od strony pasażera .
W pierwszej kolejności powinieneś zrobić sobie trochę miejsca demontując rurę wyjściową z turbo oraz TIP , następnie trzeba odkręcić Down Pipe , linie olejowe i wodne , podporę turbiny do bloku i w końcu samą turbinę .
W sumie nie brzmi jakoś skomplikowanie ale jak nie masz doświadczenia w grzebaniu przy aucie to lepiej tego sam nie rób
Polecam też Bentley manual -Audi TT jest tam opisane krok po kroku co i jak .
Można też poszukać w sieci czy jest jakiś dobry opis ale osobiście sie nie spotkałem ...
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Mechanik zasugerowal wyciek z odplywu lub zasilania turbiny , ciezko bylo to stwierdzic dlatego pytam , w sumie wyciek byl nie wielki ale zrobic trzeba , moze jednak sam demontaz turbiny bedzie zbyteczny przy usuwaniu wycieku , zdazaja sie w tamtych okolicach nieszczelnosci przewodow?? nalezy zwrocic na cos konkretnego uwage ?
Najczęściej wycieki są na połączeniach przewodów z turbo taka mała flansza, ciężki dostęp bez demontażu suszarki.
Znowu TT znowu Cabriolet
Proponuję wyczyścić to dokładnie np sprayem do czyszczenia hamulców i sprawdzić za dzień czy 2 z jakiego miejsca cieknie .
Da się te linie wymienić bez wyciągania turbiny i moim zdaniem wyciąganie turbiny do tej roboty jest delikatnie mówiąc nieuzasadnione
Pozdrawiam
W nastepnym tygodniu napewno bede wiedzial wiecej co i jak , jak tylko zrobi sie ladniej to postaram sie zrobic jakies zdjecia
Problem rozwiazany wyciek byl z zasilania Turbo .
Ostatnio edytowane przez michal26 ; 04-04-2012 o 19:54
może dla jednych banalne pytanie ale jakim kluczem odkręcić turbinę k04 w wersji 225? kiedyś odkręcałem zwykłą nasadką 6 kątną o rozmiarze 11( bo nie miałem takich specjalnych). Mało profi ale dobrze się zahaczała i jak ktoś nie dowalił to spokojnie udawało się odkręcić. Jakiś czas temu kupiłem taki zestaw:
Zestaw nasadek gwiazdkowych Torx E 14szt Jonnesway (3020103180) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
zabieram się dziś do dzieła odkręcenia tych nieszczęsnych 3 śrub od turbiny i okazuje się zomk;/ ani e14 ani e16 poprawnie się nie zazębia i nie da się tego odkręcić bo nasadka zaraz omyka na śrubie;/
Kluczem 11 nie idzie bo jakiś profi mechanik składał turbo po regeneracji i tak dojXXXł ,że teraz takim lekko druciarskim patentem nie odkręci tych śrub bo nasadka będzie się obracać względem śruby. Te zakupione nasadki próbowałem nabijać na te śruby i też lipa;/ Niby wchodzą na śrubę ale poprawnie się to nie zazębia i omyka;/ Nie wiem audi ma jakiś specjalny klucz do tego?
a jesteś pewien , że to Torx? może tam jest taka śruba jak np. taka jaką przykręcony jest zamek w drzwiach, ona ma więcej kątów niż torx?
osobiście korzystałem z nasadki SATA E14, pasuje idealnie
wniosek z tego że dobrych używałem ale jakiś spec 2 tys km temu tak je super przykręcił że żadna nawet nie drgneła;/ nie wiem czy zakitował te śruby ale nawet dospawałem specjalną nakrętkę na klucz 22 ( w środku duża dziura że po położeniu na nieszczesną śrubę przez dziurę kładłem spoinę ). Nakrętka odpowiednio wysoka aby dało się podejśc i dalej kupa;/
Nie wiem szczerze już jak je ruszyć:P Rozwiercić nie za bardzo się da bo twarde cholerstwo i wiertła niszczę a ostatnio kupiłem jakieś profi za niemałą monetę. Zeszlifować się nie bardzo da bo podejścia nie ma. Spawanie nie przynosi dobrych efektów a nabijanie innych nasadek po oszlifowywaniu łba też nie przyniosło efektu gdyż nic nie drgneło;/ miał ktoś może taki problem? idę spać bo już na dziś mam dość rozkładania auta które składał jakiś szpec mechanik ;/ ale nie wiem co jutro mam czynić z tym dziadostwem;/
Paweł zrób tak jak gadaliśmy przez tel. nie będzie łatwo, ale zaoszczędzisz sobie kilku godzin nad rozkminką czemu ktoś przed tobą zrobił tak jak zrobił, czyli sierp i młot wazne byle by się trzymało.
Czyń co trzeba ważne, że by to roberać i tak głowa jest do zdjęcia budzę sie rano i slyszę że wszystko masz na blacie pozdr.
Znowu TT znowu Cabriolet
W 80% przypadków uparte śruby puszczają po rozgrzaniu ...
Jeśli auto chodzi to odpal i porządnie rozgrzej tyle że wtedy trzeba jak z jajkiem żeby się nie poparzyć
Jeśli nie możesz odpalić to palnik tyle że z klasycznym bym tam nie podchodził , najlepiej kupić miniaturowy bo przyda się też do innych robót jak lutowanie itd ...
Jeśli chodzi o końcówkę to oczywiście jest to Trox E14
Inna opcja jest taka że skoro i tak ma być ściągana głowica ( bazując na poście Zuczka ) to odkręć tylko DP od turbo i wyciągaj wszystko razem ( oczywiście trzeba pamiętać o liniach ) .
''Młot i sierp'' może przyczynić się do pęknięcia kolektora bo żeliwo to kruchy materiał
Pozdrawiam
Ja bym spróbował wiertłem kobaltowym z dobrą wiertarką.
No i jak Paweł dałeś rady??
Znowu TT znowu Cabriolet