Z tego co widzę to nikt jeszcze tego nie opisywał i sam musiałem pomyśleć jak się do tego zabrać a chodziło mi w szczególności jak wykręcić osłonę termiczną w wersji 225KM ale do rzeczy:
Najpierw odkręcamy rurę od turbo a następnie odkręcamy dwie śruby imbusowe w miejscach zaznaczonych na czerwono. Teraz mamy dostęp do osłony temicznej. Odkręcamy śrubki torx zaznaczone na niebiesko
Uploaded with ImageShack.us
Po ściągnięciu osłony termicznej odkręcamy cewki, ściągamy z nich wtyczki i odkręcamy przewód masowy a następnie wyciągamy całą wiązkę i układamy gdzieś z boku żeby nie przeszkadzała.
To co zbierało się przez wszystkie lata
Przed ściągnięciem pokrywy trzeba to wszystko wysprzątać żeby nie dostało się do komory. Odkręcamy 9 zaznaczonych na czerwono nakrętek kluczem 10mm.
Odkręcamy trójnik odmy, odpinamy zapinki osłony rozrządu i ściągamy pokrywę
Tak wygląda wewnętrzna strona pokrywy po ściągnięciu
A tak po umyciu "Ludwikiem" a następnie acetonem
Po umyciu należy pokrywę dokładnie osuszyć. Ja użyłem suszarki do włosów mojej kobiety Przy tej okazji pokrywę można wypolerować jednak mi się nie chciało i tylko przetarłem ją z wierzchu.
Podmieniamy uszczelki na nowe i składamy wszystko do kupy
Teraz potrzebny będzie klucz dynamometryczny. Ustawiamy na nim 10Nm i dokręcamy wszystkie nakrętki zaczynając od środkowych a potem na krzyż.
Takim sposobem nie dajemy zarobić mechanikowi i mamy zaoszczędzone pieniążki na jakieś kolejne wymiany lub modyfikacje
Pozdrawiam