No to wspaniale Czekamy na wrażenia po testach
Pozdrawiam
No to wspaniale Czekamy na wrażenia po testach
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
W MK2 nie odpuszczę sobie przyjemności zamontowania zacisków Brembo i tutaj pytanie czy są jakieś znaczące różnice miedzy MK1 a MK2 jeśli chodzi o układ hamulcowy? Domyślam się, że adaptery będą inne ale czy poza adapterami mogą mnie spotkać jakieś inne trudności? Może tym razem 6 tłoczkowe na przód a na tył 4 tłoczkowe? Tarcze z przodu z tego co wiem tam są 312mm felgi minimum 17tki będę miał.
Możesz od razu dać tarczę od 3.2 pod 6 tłoków
Znowu TT znowu Cabriolet
Michał powinien mieć na sprzedanie
Przemek używanych tarcz nie kupi
Znowu TT znowu Cabriolet
Jest na to patent, pompka od malucha che che
Znowu TT znowu Cabriolet
No można i tak
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Podpinam się pod temat pomimo że nie planuję kolejnych zacisków brembo ale jednak poprawę seryjnych hamulców .
Na tyle już zrobiło się mało tarczy bo po przeszło 4 latach jeszcze jej nie tykałem i przy okazji chciałbym coś poprawić wymiary ori tarczy to:
Średnica [mm] 256
Grubosć tarczy hamulcowej [mm] 22,0
Minimalna grubość [mm] 20
Typ tarczy hamulcowej wentylowany
Przetwarzanie wysoko nawęglany
Powierzchnia pokryty dodatkową warstwą
Ilosć otworów 5
średnica otworu [mm] 100
Wysokosć [mm] 36,6
średnica otworu centrujacego [mm] 65
Średnica wewnętrzna [mm] 135
otwór o żr [mm] 15,6
hmm dzięki temu że nasz kolega STELMI pomaga przy różnych głupotkach które wymyślam pomyślałem że po co kupować ori tarcze 256mm ( za felgą 19 cali wygląda śmiesznie i hamulec ręczny jest marny) jak można by dać 280mm np takie:
http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-ate-24-0122-0150-1-przod-audi-vw-i3025365190.html
wymiary takiej tarczy to:
Opis: ATE tarcza ham.przod AUDI A3 (97-03) (280X22X37)
Typ tarczy: wentylowana
Średnica[mm]: 280
Grubość[mm]: 22
ilość otworów: 5
Wysokość [mm]: 36,7
Średnica centrowania: 65
24.0122-0150.1 Tarcza hamulcowa Przód
Dodatkowe Informacje katalogowe
Średnica [mm]: 280
Grubość tarczy hamulcowej [mm]: 22,0
Minimalna grubość [mm]: 19
Typ tarczy hamulcowej: wentylowany
Przetwarzanie: wysoko nawęglany
Powierzchnia: pokryty dodatkową warstwą
Ilość otworów: 5
Średnica otworu [mm]: 100
Wysokość [mm]: 36,7
średnica otworu centrujacego [mm]: 65
Średnica wewnętrzna [mm]: 133,5
otwór o śr [mm]: 15,6
Strona Zabudowy: Oś Przednia
Generalnie na mój gust wszystko się praktycznie pokrywa i chyba nie powinno być problemu aby dorobić adapter odsuwający zacisk aby weszło te 280mm
Ma ktoś może jakąś wiedzę na ten temat? Arttur zrobił taki patent z jakimiś aftermarketowymi tarczami 298mm to ja pomyślałem że chociaż seryjne tarcze od audi bym wpakował tyle że z przedniej osi.
Słyszał ktoś o takim patencie czy to w ogóle zadziała?
Ostatnio edytowane przez Pawel-2005 ; 10-03-2013 o 10:50
nie pamiętam jak są montowane zaciski z tyłu, ale jakieś adaptery dałoby radę na pewno dorobić. wystarczy rozstaw otworów zacisku i musiałby oddalić zacisk o 12 mm aby wlazła tarcza. Prawdopodobnie trzeba by przesunąć też zacisk po okręgu pare mm względem mocowania seryjnego, ze względu na to że na odległości 12mm śruby mogłyby na siebie nachodzić. Trzeba by też żeby było pro oddalić zacisk od felgi i 0,1mm ze względu na wysokość tarczy co jest nie bez znaczenia. No i zjechać na tokarce średnicę tarczy na te 135mm. Ogólnie jak ma się dostęp do frezarki i materiału to nie ma masakry
Gdyby nie to że nie mogę sobie w pracy jeszcze pozwolić na robienie "dla siebie" to bym mógł się podjąć. Ale patrząc na to co robi kolega STELMI to zrobi takie z palcem w nosie. Trzeba to tylko narysować
Jak mamy takie same tarcze i zaciski z tylu to moge u siebie (majac w rece te tarcze) zobaczyc jak to wyglada i wymierzyc wszystko. Pewnie wiecej osob by w taki mod poszlo, wiec bym wykombinowal kit plug & play, z jakims ladnym napisem jak u Artura
W MK2 2.0T też wymiary są takie same (poza rozstawem śrub) czy inne? U mnie tył to seryjna tarcza audi bo nic innego tam "fajnego" nie podchodziło a z chęcią bym wrzucił coś większego z nacięciami.
I don't have dreams, I have goals.