czy ktoś ma może chwilkę i wyjaśnić mi czy mogę włożyć silnik BAM do mojej tt APX?
audi tt quatro roadster 2000r .....
czy ktoś ma może chwilkę i wyjaśnić mi czy mogę włożyć silnik BAM do mojej tt APX?
audi tt quatro roadster 2000r .....
BAM rozni sie od APX chyba tylko tym, ze ma zmienne fazy rozrzadu i dwie sondy szeroko pasmowe, jesli razem z silnikiem masz ECU to nie ma zadnego problemu z podmiana
no generalnie różnice są niewielkie ale jednak są..jak rozumiem zamiast silnika APX chcesz BAM więc to spokojnie przejdzie tylko musisz pamiętać żeby zmienić sondy (wkręcić swoją od apx) i coś wymodzić z systemem SAI bo BAM tego niema ..generalnie skoro już tak robisz to możesz troszkę doinwestować i zmienić komputer na tego od BAM (troszkę kabli trzeba będzie dołożyć ale to jest spokojnie do ogarnięcia bo u mnie tak właśnie ma byc robione) przy okazji zrobić wirusa i będzie wszystko hulać fajnie
ale jeżeli właśnie ecu ma zostać to trzeba się dowiedzieć czy napinacz gdy jest niepodołączony jest w trybie takim jak podczas pracy ciepłego silnika
Ostatnio edytowane przez Pawel-2005 ; 02-01-2012 o 11:32
sorki ze znowu tu jestem ,ale ten silnik BAM okazał się złomem ,wiec mam pytanie czy mogę włożyć 180 koni silnik,i jaki ??
sam słupek najlepiej a osprzęt poprzekładać od Twojego
tak ale mój silnik można powiedzieć nie istnieje ,ponieważ stał dość długo,ponieważ jest samochodem powypadkowym,ale na szczescie tylko lampa zderzak i błotnik
to kup 180tke i kolektor Ci sprzedam bo mam od apx ( a musisz kupić kolektor od wersji 225)
Jeśli chodzi o sam zespół blok/głowica to praktycznie każdy silnik 1.8T będzie pasował za wyjątkiem starych 1.8T montowanych wzdłużnie w budach B5 .
Tak więc im więcej gratów jesteś w stanie przeszczepić tym więcej silników masz do wyboru .
Jeśli natomiast nie chcesz nic przeszczepiać to musisz kupić silnik od TT 225 lub audi S3 , żadna 180-siątka nie spasuje Ci pod Twoją Down pipe .
Poza tym wszczepianie 180-tki z K03 trochę profanacja bo potencjał i osiągi auta K03 vs K04 z tt225 to trochę przepaść
Poza tym bez ruszania wydechu i tak nie spasuje i trzeba by przeszczepić kolektor wydechowy i turbinę ( od 225 ) z liniami olejowymi i wodnymi .
Jest jeszcze inna droga ....
Dla czego nie spróbować fachowo reanimować istniejący silnik zanim zdecydujesz się na wymianę .
Jest na forum TT która była nie odpalana dość długo ( koło roku ) i po pewnych problemach teraz jeździ bardzo dobrze .
Może właściciel się wypowie jak będzie miał ochotę
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Znalazłam silnik AJQ z osprzętem,co prócz tego bedzie potrzebne aby zamontować go w Audi z silnikiem APX i skrzynią quattro
czy potrzebny będzie też ECU?
Wielkie dzięki z Góry za pomoc
masz racje Arttur,stare 1,8t z b5 mialy jeszcze na lince pedal gazu i wiele innych starych rozwiazan.
w razie czego posiadam trochę czesci które się przydadzą przy reanimacji 1.8t albo przy swapie a decyzję musi podjąc kolega, niech wrzuci foto w jakim stanie wyglada motor pod maska
Tak , już post przeniosłem do tego tematu ..
Tak , już post przeniosłem do tego tematu ..
BJ25 Nie ma potrzeby a nawet jest nie wskazane otwieranie nowego tematu pod każdy silnik który znajdziesz , wszystko można dodawać już w tym wątku .
AJQ to silnik ze 180-siątki nie jeśli masz zamiar przekładać w całości ( profanacja , patrz wyżej ) to nie będzie Ci pasować pod Down Pipe w 225 , z kolei Down Pipe z tego silnika nie wejdzie Ci do Twojego auta bo jest quattro i ma ona inny kształt . Jedynie DP ze 180 quattro ratuje ale ten model jest bardzo rzadki a co dopiero DP do niego kupić ..
Dla mnie to nie ma najmniejszego sensu bo wtedy już musisz zmieniać ECU i kombinować z wydechem a i we wiązkach były różnice .
Przeczytaj dodatkowo mój poprzedni post i zastanów się dobrze nad sprawą
Choć by takich jak np. zewnętrzna pompa wody napędzana osobnym paskiem a nie tak jak u nas paskiem rozrządu
Pozdrawiam
ok mam silnik AUQ ,co o tym sądzicie ????,czy konieczne będzie przekładka komputera ECU,proszę o odpowiedzi ,i dziękuje za pomoc
BJ25 Na prawdę staramy się pomóc ale mam wątpliwości czy dokładnie czytasz to co już napisaliśmy
AUQ to silnik 180 konny z turbiną K03 - jest już wyżej napisane co trzeba zrobić aby go wsadzić
Dodatkowo silnik ten jest na sondzie szerokopasmowej i z systemem VVT .
Może to pracować na twoim seryjnym kompie jak ktoś zmodyfikuje program pod turbinę K03 i zastąpi napinacz łańcuszka wałków z VVT na zwykły .
Moja dobra i szczera rada : Uzbrój się w cierpliwość i szukaj silnika z TT225 lub Audi S3 lub zleć fachowcowi sprawdzenie stanu twojego silnika .
Pozdrawiam