Tak czytam ten temat i jednego nie rozumiem. Jak mamy zimę i włączę ogrzewanie w samochodzie czyli klimatyzacja ON to czemu ma się załączyć wentylator na chłodnicy?
Temperatura na zewnątrz -7 stopni, a temperatura na klimatroniku 89.
Tak czytam ten temat i jednego nie rozumiem. Jak mamy zimę i włączę ogrzewanie w samochodzie czyli klimatyzacja ON to czemu ma się załączyć wentylator na chłodnicy?
Temperatura na zewnątrz -7 stopni, a temperatura na klimatroniku 89.
Coś zle czytasz, wcale nie musi się załączyć i na pewno się przy tej tem. nie załączy, no chyba że włączysz nawiew na szybę lub przegrzejesz auto
Znowu TT znowu Cabriolet
Powinien chociaż na chwilę
Znowu TT znowu Cabriolet
Nie rozumiem zasady działania tego no ale ok. Po prostu po kiego diabła ma on chłodzić chłodnicę jak chce tylko szybę odparować.
---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post z 20:41 ----------
Tak jeszcze z ciekawości sprawdził bym wentylatory u mechanika. Co mam podpiąć do wtyczki by wentylator się załączył? Wiem że prąd 12V ale to ma być z akumulatora, baterii czy czegoś innego jeszcze?
ICE po prostu zdejmij ta wtyczkę z czujnika temperatury na chłodnicy i zewrzyj jakimś kabelkiem masę odpowiednio z 1 i 2 biegiem i sprawdzone
Kolorów nie pamiętam więc nie będę ściemniał ale popróbuj na chybił trafił Tak oczywiście napięcie musi być dostarczone więc kluczyk musi być przekręcony.
to sprawdzenie nic nie wnosi...ja u siebie sprawdziłęm...na wtyczce brązowy to masa i zwierałem z pozostałymi dwoma...wenty sie załaczały wiec wymieniłem czujnik w chłodnicy i dalej klops...temp wzrosła powyzej 95 i 1 bieg sie nie załączył ;/
wiem bo ja zrobiłem dokładnie to samo Ale przynajmniej wiesz że wentylatory są sprawne mechanicznie
tak ale teraz musze sprawdzić to na vagu...zagrzac auto i sprawdzic na vagu czy tez pokazuje ponad 100?
W którym miejscu jest ten czujnik? Dostanie się do niego od góry czy trzeba na kanał wjechać?
to jak to rozwiązałeś Paweł? Czy chodzi Ci o to co pisał Bart227 wcześniej że mu przekłamuje klimatronik i wskaźnik?
ICE: czujnik jest od strony kierowcy u dołu chłodnicy. W 225 raczej od góry nie dałoby rady tego sprawdzić, ale nie wiem jak jest w 180 może masz więcej miejsca + małe zwinne rączki
Ostatnio edytowane przez Tunio ; 21-12-2011 o 23:36
no jeszcze nie miałem okazji sie bawic przy aucie ale jak znajde czas to wezme sie za to