Od strony kierowcy będzie mieć lepszy wpływ na zmianę biegów .
Równie dobrze można i dwie naraz
Pozdrawiam
Od strony kierowcy będzie mieć lepszy wpływ na zmianę biegów .
Równie dobrze można i dwie naraz
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
A ja idę rano do samochodu odpalam i znów trzepie myślę sobie WTF??, a tu minus na termometrze :/ i już wszystko jasne. Chyba kupie całą nową łapę.
a są jakieś dostępne takie które można śmiało założyć do auta bez obaw że całe auto będzie chodzić razem z silnikiem? no i żeby cena nie zabijała :P
były niby sprawdzane czy są ok i niby były i przyznam szczerze że podszedłem do sprawy że jak będzie lipa to wolę coś kustomowego bo jak by się okazało że nowe ori nie dadzą rady to jest kasa wywalona w błoto i wydaje mi się że lepiej właśnie coś kupić z poliuretanu niż kupowac ori które i tak nie usztywnią motoru na tyle ile było by wskazane ( no pamiętajmy że moc ma być 2x tyle co seria i niuta też sporo więcej niż seria a także sprzęgło jest dużo mocniejsze)
Na nowych seryjnych mocowaniach będzie odczuwalna 100% poprawa w stosunku do mocowań które mają 100tyś+ przebiegu .
Kwestia jest taka czy nowe ORI będą wystarczające do tej mocy ? Moim zdaniem nie , choć jest też opcja że nie każdy to wyczuje
Jeśli chodzi o poliuretany to są robione wkładki poliuretanowe do seryjnych uchwytów jednak tylko do mocowania skrzyni od strony kierowcy , do mocowania silnika od strony pasażera tylko całe nowe uchwyty robione inaczej niż seryjne .
Można wybrać twardość poliuretanu bo występują one jako stage 1 i stage 2 ...
Jedyny problem jest taki że poliuretan przenosi niechciane dźwięki i wibracje do kabiny , może nie było by tak źle na tych Stage 1 ale osobistego doświadczenia z nimi nie mam . Miałem poliuretanowe VF-Engineering które w sumie są twarde i w sumie po ich wypróbowaniu zdecydowałem się na zakup tych które właśnie kupiłem . Zdam relację jak przyjdzie pora
Jeśli chodzi o costumowe o których wspomniałeś to ktoś to robi czy chcesz zrobić jakąś wydumkę a fazę testów i sprawdzania przeprowadzać na swoim aucie ?
Pozdrawiam
jest firma w wawie która ma już około 20 lat doświadczeń w poduchach do aut seryjnych i modyfikowanych, problem polega na tym że trzeba im dosłać ori a na to już nie bardzo mogę sobie pozwolić, a podeślesz Arttur linka na ta wkładkę od strony kierowcy? bo mi tam sugerowali żebym nie wyrzucał wszystkich od razu tylko kolejno więc najpierw jest wkładka łapy i chyba jestem zdecydowany na kolejną sztukę od strony kierowcy, i fajnie by było żeby to załatwiło sprawę bo tam w tej firmie właśnie powiedzieli że wywalenie wszystkich i dorobienie twardych to jest ostatecznośc i żeby robić to stopniowo:P
W firmie dobrze Ci powiedzieli ale ma to uzasadnienie tylko z ekonomicznego punktu widzenia .
Z technicznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy wymienisz stopniowo czy wszystkie naraz .
Raczej przygotuj się też na wymianę tej od strony pasażera bo przy tej mocy stara łapa w tym miejscu nie zda egzaminu .
Są dostępne albo wkładki albo mocowania z już zainstalowanym poliuretanem
BFI MKIV Stage 1 Polyurethane Transmission Mount
BFI Mk1 TT Pre-Assembled Transmission Mount - Stage 1
Pozdrawiam
A jaki jest koszt ori? Poli slyszalem ze kolo 1 tysiaka trzeba dac
hmmm dzwoniłem do firmy strong-flex i rozmawiałem odnośnie wkładek dla naszej poduchy, jest szansa że rozpatrzą zamówienie, a podajcie jak macie ori numery fabrycznych mocowań silnika, te prawe i lewe bo łapa pod silnikiem nie jest potrzebna:P
Ja mam na nowych ORI:
Lewa (strona kierowcy) - 8N0 199 555
Prawa (strona pasazera) - 1J0 199 262BE
Nie wiem czy to najlepsze wyjście .
Będzie to jakoś testowane aby dobrać odpowiednią twardość poliuretanu i zbadać wytrzymałość długoterminową ?
Poza tym nikt nie robi wkładek do łapy od strony pasażera , powodem jest fakt że jest tam guma wypełniana olejem i w zasadzie nie da się rozebrać mocowania i włożyć wkładki o odpowiednim kształcie .
Dodatkowo sposób łączenia części od strony silnika z częścią od strony auta jest nie najlepszy dla poliuretanu .
Lepiej zastosować gotowe sprawdzone w boju rozwiązania
Pozdrawiam
no bardziej myślałem nad wkładkami od strony kierowcy....twardość by dobrali wedle własnego uznania, bo w końcu mają doświadczenie w tym bo w ofercie mają setki różnych wkładek łap sworzni i w pl to główny producent :P no i zacząłbym od tej łapy po stronie kierownika...więc chyba jakoś skusze się na takie wkładki:P
Nie wątpię że mają doświadczenie tyle że pewne rzeczy trzeba przetestować w realnym świecie na aucie
Różnica o 10 stopni na twardości może wiele zmieniać w realnym świecie odnośnie komfortu a nie koniecznie względem działania i spełniania wymaganej roli .
Pozdrawiam