Witam
Turbo zaczęło wyć - nie pompuje
No i pytanko - co z nim mogło się stać??
Co radzicie - regeneracja, używka czy nowa - oczywiście jakie to będą koszta?? i co się będzie najbardziej opłacać??
Witam
Turbo zaczęło wyć - nie pompuje
No i pytanko - co z nim mogło się stać??
Co radzicie - regeneracja, używka czy nowa - oczywiście jakie to będą koszta?? i co się będzie najbardziej opłacać??
Ostatnio edytowane przez ZUCZEK ; 31-10-2011 o 20:24
Skoro wyje to pewnie łożysko poszło, nie puszcza oleju przy okazji ?
Nowe turbo to 3500zł
Regeneracja to też nie najlepszy pomysł, muszle wydechową masz na 99% popękaną!
a po regeneracji możesz za brame warsztatu nie zdążyć wyjechać i może ci paść
PS.
Po twoich postach że to auto jest workiem bez dna, ja bym zastanowił się nad kupnem używanego turba i sprzedaży tego egzemplarza TT na rzecz zdrowego
.... 1,8 t....
Po pierwsze nie ten dział w '' Zrób to sam'' powinieneś nam opisać i pokazać jak wymienić turbo - temat przeniosłem .
Następnie , nie masz w aucie K04-001 tylko K04-23 . 001 to turbo minimalnie większe od K03
Poza tym czy naprawdę masz pewność że to turbina ? Masz wskaźnik doładowania i widzisz że nie daje ciśnienia czy po prostu coś wydaje dziwne dźwięki i auto nie jedzie ?
Przy padniętej turbinie w pierwszej kolejności powinieneś zaobserwować nadmierne dymienie z wydechu .
Wycie( a w zasadzie szum ) i brak doładowania może też być spowodowany gigantyczną nieszczelnością .
Zanim zajmiemy się tym dalej i konkretnie , opisz dokładniej jak zdiagnozowałeś że to turbina
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
obstawiam że spadł przewód łączący układ albo pękł i wszystko idzie w atmosferę:P
A więc tak - przy delikatnym przyspieszeniu auto zaczęło delikatnie wyć, ( podobnie jak zacierające się wspomaganie) tylko że to turbina. po zatrzymaniu zauważyłem że jest pęknięty przewód od N75 w miejscu gdzie dochodzi to do rury metalowej od turbiny ( która idzie na górze z lewej strony silnika) po naprawieniu przewodu nie było żadnej zmiany - dalej wyło.
dymu bądź oleju z tłumika nie zauważyłem- po gumowych rurach od turbo widać że nie ma w nich ciśnienia- auto bardzo powoli przyspiesza - co to mogło się stać?? pocieszcie mnie że to nie turbo
Ostatnio edytowane przez ADAM_WWY ; 31-10-2011 o 20:11
Można długo wróżyć i obstawiać jak na giełdzie, kolego laptop kabelek i do dzieła
Znowu TT znowu Cabriolet
W tym momencie to jak wrozenie z fusow, zrob logi to sie cos wiecej pokaze
yhm vag coś pokaże?? czy tylko logi??
---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post z 20:21 ----------
jeżeli chodzi Artur o diagnozę to na jałowym biegu nic nie wyje - przy ruszaniu słychać jak zaczyna wyć przy obciążeniu silnika ( delikatnie przyspieszając) wycie załącza się tak jakby turbina - przy odpuszczaniu gazu - wycie cichnie
Ostatnio edytowane przez ADAM_WWY ; 31-10-2011 o 20:55
http://www.klubtt.pl/warsztat-zralb-...-dolotowy.html
przeczytaj i sprawdź , jeśli to dziura to jest ogromna i znajdziesz ją bardzo szybko:P
No ok - wiem jak się to robi bo jakiś czas temu testowałem i likwidowałem kilka nieszczelności, ale dzięki za sugestie
Teoretycznie rozdarta membrana w DV może powodować takie efekty dźwiękowe podczas przepuszczania doładowania do TIP-a .
Pasowałoby żebyś wymontował DV i sprawdził jego stan
Pozdrawiam
Ok - tylko podpowiedz Artur gzie jest ten DV i jak go najlepiej sprawdzić??
poczytaj tematy bo jest tego setka.
np tutaj znajdziesz odpowiedz gdzie jest DV.
http://www.klubtt.pl/warsztat-zralb-...-tt-180km.html
Witam - sprawdziłem szczelność układu i wszystko ok, zawór DV też ok trzyma ciśnienie. Rozebrałem rurę od IC i przy turbinie zauważyłem w nich olej z drobinkami metalu- co oznacza moim zdaniem że to ewidentnie turbina - co sądzicie o tym??
Uch , opiłki metalu w oleju i to jeszcze na wyjściu z turbo to nic dobrego
Pasowałoby żebyś ściągną TIP i ręcznie sprawdził jak obraca się wirnik , jest wysoce prawdopodobne że wirnik dostał luz i ociera się o obudowę skoro są opiłki w dolocie na wyjściu z turbiny .. Ale to w zasadzie aby tylko na 100% potwierdzić .
Miałem na nadzieje że jednak to nie turbina bo z zasady cokolwiek się nie stanie to większość mechaników już by turbinę wymieniało
Pozdrawiam