Dzięki Paweł za info. To rzeczywiście z tym Intercooler'em sie Audi nie popisało,mogli jeszcze mniejszy założyć
Dzięki Paweł za info. To rzeczywiście z tym Intercooler'em sie Audi nie popisało,mogli jeszcze mniejszy założyć
Jestem na etapie robienia u siebie fmic. Co powiecie na coś takiego?Intercooler 550x180x65mm JEDNOSTRONNY Alfa 147,156 (188692704 - motoAllegro
Celuje w 220km także jakiś mega drogi nie jest mi potrzebny
Mi ostatnio bardzo odradzali ta chinszczyzne bo o ile moc mozna zrobic to z pewnoscia mozna na dobrym fmicu lepsza krzywa wyciagnac.
dla mnie ten fmic jest lipa...z punktu widzenia przepływu oczywiście..efekt jest taki jak byśmy przykręcili dwa fmice o wysokości 9cm ( w dodatku jeden ma 4 rządki a drugi 5 :P ) i połączyli je kiepskim kolankiem...przekrój tego to jest jak mniej więcej jak 2 calowa rurka w masą upchanych drucików więc generalnie będzie zapychał auto, te chińczyki nieźle sobie radzą ale ten wariant jak dla mnie jest beznadziejny:P
Czyli lepiej będzie jak wezmę fmic z wyjściami po dwóch stronach?
A jak to jest z ta chinszczyzna? Warto sie w nia pchac, czy jak juz cos robic to dobrze?
Polecałbym każdemu zacząć W KOŃCU coś robić, chińskie icki uradzają w 100% i moim zdaniem nie ma co się pchać w jakieś drogie coolery po 2k i więcej, chyba, że komuś naprawdę zależy żeby mieć wszystko markowe i śpi na pieniędzach to jestem za
Dokładnie tak, FMIC kupować tylko od Olka z FMIC.pl - sprawdzony i pewny towar!
Moim zdaniem potrzebne jest sprostowanie do Twojej wypowiedzi ..
Dobry FMIC nie kupuje się dla tego że śpi się na pieniądzach i chce się pochwalić że ma się rdzeń Garretta tylko po to aby stworzyć najbardziej optymalny setup pozwalający w pełni wykorzystać potencjał silnika , turbiny i ''stroiciela'' / programu robionego pod dane auto .
Najniższa możliwa temperatura w dolocie podczas maksymalnego doładowania to jedna z podstaw .
Odpowiednio niska temperatura ( wydajny FMIC ) pozwala na wiele korzystniejsze ustawienie zapłonu i większe doładowanie bez obawy o spalanie stukowe i cofanie zapłonu . Naprawdę sporo mocy jest do uzyskania zapłonem ...
Tak więc jeśli budżet pozwala to zdecydowanie zakup dobrego droższego FMIC-a jest jak najbardziej uzasadniony i nie jest to tylko kwestia kaprysu i chęci pokazania nie wiadomo czego ... To tyle po raz setny
Jeśli chodzi o chinole to są bardzo popularne bo ludzie nie mogą strawić faktu że za dobry FMIC trzeba zapłacić 400$ a nie 400 zł oraz fakt że FMIC działa bo oczywiście chłodzi powietrze . Pomijany jest fakt że na lepszym FMICu wyszłoby więcej mocy
W kilku jednak przypadkach tu i tam wyszło że jednak chinol nie działa tak efektywnie jak by się przydało .
Jak wiadomo , i wśród chinoli są lepsze i gorsze .
Ten z fmic.pl ma trochę gęstszy rdzeń ( jak na razie ) więc może być bardziej wydajny od innego ''klasycznego'' ( LOL ) chinola .
Może więc on być polecany jako alternatywa i pewnego rodzaju kompromis budżetowy bo swoje zadanie spełni .
Czy tak samo dobrze jak np. FMIC na rdzeniu Garreta ? Bezapelacyjnie i na 100% nie ..
Tuning to też sztuka kompromisów
Dodatkowa sprawa jest taka że naprawdę trudno kupić w PL coś na bardzo dobrym rdzeniu ..
ps.
Zawsze , nie istotnie gdzie kupiony chinol powinien być sprawdzony pod ciśnieniem na szczelność .
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
generalnie dorzucę jeszcze swoje 3 grosze...kolega Przemek ma chinola z re5pect tego o wymiarach 600 na 300 na 75 (czyli ta największa krowa no ale te żeberka ustawione "klasycznie" jak w chinolu czyli rzadko z dużymi przerwami) zderzak jest mocno pocięty dodatkowo jest przekładka termiczna pod kolektorem aby odizolować ciepło od głowicy:P
turbina to gt3071r z ar 0.64 boost 1.55 bara i przy temp otoczenia 20 stopni w dolocie wyszło 55 stopni a na drodze i tak ciut poniżej 50 i wyszło "zaledwie" 472km ( dla mnie to kozacki wynik) ale Pat z CS powiedział że jak chce więcej mocy to niech zmienia fmic bo nie daje rady a w lato to wiadomo co będzie czyli generalnie duża krowa która generuje laga nie daje sobie rady z takim boostem ( wcześniej u GTO fmic "dawał" radę więc widadomo co się także przyczyniło do spalania stukowego ) czyli w tym wypadku wydajność chinola dosyć szybko się skończyła i Przemek namawiał mnie do kupna dobrego fmica
Ja natomiast mam dodatkowo natrysk wody na fmic( ale bede używał tylko do łapanek oczywiście i na 1/4 itp wiec okazyjnie) i mój fmic jest mniej odsłoniety niż tamten no i dodatkowo jest nieco przycięty (zostało 13 rządków z 16 ) no bo sumienie nie pozwoliło mi wkładania takiej wielkiej krowy za zderzak ale za to rdzeń w środku jest zupełnie inny i plan jest taki że jak temp w dolocie będzie zadowalająca to fajnie natomiast jeśli i tak będzie średnio to jak się ogarnę lepiej z kasą to kupie firmy precision albo cos innego ale markowego aby było tak jak chce a chinola sprzedam za takie same śmieszne pieniądze za jaki go kupiłem ale to niebawem się okaże o ile lepszy jest ten mój chinol z FMIC.PL od tych "klasycznych" chińczyków więc wkrótce się podzielę moimi spostrzeżeniami (oczywiście szczerze bez owijania w bawełnę)
Ostatnio edytowane przez Pawel-2005 ; 30-10-2011 o 11:41
hmm no właśnie nie każdy...kolega w Leonie ma i Patryk z CS powiedział Mu że to lipa i właśnie ma kupić markowy....ja niemam znadania..uważam że ten mój jest lepszy ale na ile to się okaże...kupiłem na próbę i się okaże jak u mnie daje radę :P a że wolałem zaoszczędzić na fmicu niż np na wałkach to fmic wymienię sobie w parę godzin jak bedę miał więcej $ a wałki to więcej zachodu i demolki a przypadkiem może się okaże że ten inny rdzeń serio jest ok ale to się okaże na wiosnę:P
ogólnie wracając do tamtej opcji co kolega wkleił to dla mnie bezapelacyjnie to marne rozwiązanie :P tylko wyjścia po przeciwnych stronach albo inne wymiary rdzenia:P
Jak dla mnie sprawa prosta. Szkoda kasy na super FMIC przy małych modach. Ze 180 na 220, z 225 na 250 to dla mnie dziwne by kupować markowy fmic.