Każdy rozrząd ma określony czas eksploatacji w kilometrach. Jeżeli serwis udzielił Ci takiej informacji, to świadczy tylko źle o serwisie... Bo jeżeli najsłabszym ogniwem będzie pasek rozrządu, to bardzo możliwe że jedynym odgłosem zużycia rozrządu (przyjmując to co Ci powiedział serwis o czasie wymiany rozrządu) będzie odgłos pęknięcia paska, a wiadomo czym to się kończy. Ale nie róbmy już offtopu, jak coś to prv
Elmacho zgodzę się z Tobą, ja w tym momencie "posiadam" 3 samochody z łańcuchem a miałem jeszcze inne. Weź jednak pod uwagę, że jeżeli takie napinacze hydrauliczne ulegną uszkodzeniu, mają one szkodliwą działalność na łańcuch osłabiając jego konstrukcję, właściwości i wytrzymałość. Dlatego jak np wymieniałem rozrząd w 4.2 334KM czy w bmw m62b44 to jak już masz na wierzchu wszystko wybebeszone to wole wydać 200zł więcej na łańcuch i mieć święty spokój. Nigdy nie robiłem tak, że wymieniałem tylko łańcuch, ślizgi czy napinacze. Zawsze komplet, dla świętego spokoju. A zgodzimy się chyba że spokój jest ważny![]()