Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 do 30 z 91

Wątek: wymiana szczotek i simeringa w pompie haldex

  1. #16
    Awatar MiroTT 1,8T
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    DKL
    Pojemność
    1.8T
    KM
    ???
    Rocznik
    2000
    Kolor
    quattro
    Posty
    636
    Powiem Ci,ze calkiem podobny znalazles ten silniczek z ogrzewania postojowego,daj znac czy przypasil i jaka ma rezystencje,to wazne na przyszlosc.Przykro mi z powodu Dziadka.

  2. #17

    Dołączył
    Dec 2012
    Płeć
    Skąd
    koszalin
    Pojemność
    brak
    KM
    115
    Rocznik
    1999
    Kolor
    srebrny
    Posty
    6
    Witam ponownie
    jednak tamten silniczek nie przyspasował po rozebraniu okazało sie ze ma nie 8 wycinków a chyba 5 juz nie pamietam i opornosc rzedu 0,6 wiec poleciał na smietnik.
    Ale dorwałem inny silniczek teraz z orginalnego webasto i oporność była nie zabardzo bo cos kolo 1,1 ale komutator miał 8 wycinków i identyczne wymiary wiec go przełozyłem.
    Teraz mam pytanie do kolegów czy jak robie output test haldexa kiedy powinna załaczyć sie pompa?? U mnie zaczyna pracować wtedy kiedy jest precharge pump off i pompa pracuje. Skoro pompa pracuje w tescie słychać jak sprzegło zapina w tescie tzn zawór to dlaczego napęd nie działa co mnie juz troszke zaczyna denerwowac. Poki pompa działała( ze 3 miesiace temu) napęd była teraz padła, naprawiłem i nie działa komunikacje z ECu i ABS na kanale mam 1 ( to dobrze czy źłe?? ) zaczynam wątpić.

    Jeszcze jedna rzecz czy za dużo oleju może tez powodować jego brak współpracy ze sniegiem?? Wlałem dokładnie wczoraj(plus wymiana pompki) troszke wiecej
    aha i podczas wymiany pompki wygrzebałem paluchem jakies takie dziwne galaretowate osady nie wiem czy mogły one spowodwac zapchanie filtra i i tez nie bedzie działać.
    Wybaczcie że tyle pytam ale nie mam kanału jeszcze i lezenie w 50 cm warstwie sniegu( tak pod koszalinem jest taka mała Alaska) z kobyłkami po boku doprowadza mnie do szału.

  3. #18
    Awatar MiroTT 1,8T
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    DKL
    Pojemność
    1.8T
    KM
    ???
    Rocznik
    2000
    Kolor
    quattro
    Posty
    636
    Witam,jak masz wiecej oleju,to nic nie szkodzi,te osady radzil bym Ci wyczyscic z boku haldexa masz taki dekielek,po drugiej stronie od sterownika,odkrec srobki i dokladnie wyczysc osad po starym oleju.Na output test 1 klikniecie 2 praca pompy 3 klikniecie.Sprawdz na stole na 6v czy silniczek ma sile zatrzymujac go palcami.Jak nie masz bledu na abs i sterowniku haldexa to powinno byc dobrze.Spadl snieg wiec naped potrzebny jak niewiem co.Pozdrawiam

  4. #19

    Dołączył
    Dec 2012
    Płeć
    Skąd
    koszalin
    Pojemność
    brak
    KM
    115
    Rocznik
    1999
    Kolor
    srebrny
    Posty
    6
    Cytat Zamieszczone przez MiroTT 1,8T Zobacz posta
    Sprawdź na stole na 6v czy silniczek ma sile zatrzymujac go palcami..........Spadl snieg wiec napęd potrzebny jak niewiem co.
    podłączona pod sterownika nie pracowała jakoś kosmicznie szybko ale na tyle mocno że oczywiście można ja było zatrzymać ale stawiała wyraźny opór
    Miro mam problem bo nie wiem jak ta pompka faktycznie szybko/wolno chodzi gdy jest podpięta do sterownika na output test. Gdyby ktoś miał jakieś video gdy sam silniczek ewentualnie pompa pracuje powieszona tylko na kablu. bo możliwe że może za ciasno coś złożyłem i nie osiąga obrotów=ciśnienia to jest jakiś trop. Dzięki ale to niestety dopiero w piątek zona nie wraca do domu na noc, nie nie nie imprezy nie będzie bo pracuje 24h ale podziałam.
    pozdrawiam Boraton
    Ostatnio edytowane przez Boraton ; 12-12-2012 o 21:45

  5. #20
    Awatar MiroTT 1,8T
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    DKL
    Pojemność
    1.8T
    KM
    ???
    Rocznik
    2000
    Kolor
    quattro
    Posty
    636
    Wpisz na YOUTUBE pompka haldex audi tt 1-2 tam masz filmiki jak mniejwiecej powinna pracowac pompka,ale uwaga na filmiku pracuje na 12v i dlatego glosniej ja slychac, nie jest wskazane podlaczanie jej pod 12v bo jest ona na niecale 6v i wazne nie ma za wiele obrotow,u mnie bylo ciszej i palcami da rade ja zatrzymac.Mysle,ze Jestes na dobrej drodze

  6. #21

    Dołączył
    Dec 2012
    Płeć
    Skąd
    koszalin
    Pojemność
    brak
    KM
    115
    Rocznik
    1999
    Kolor
    srebrny
    Posty
    6
    Cytat Zamieszczone przez MiroTT 1,8T Zobacz posta
    Wpisz na YOUTUBE pompka haldex audi tt 1-2 tam masz filmiki jak mniejwiecej powinna pracowac pompka,ale uwaga na filmiku pracuje na 12v i dlatego glosniej ja slychac, nie jest wskazane podlaczanie jej pod 12v bo jest ona na niecale 6v i wazne nie ma za wiele obrotow,u mnie bylo ciszej i palcami da rade ja zatrzymac.Mysle,ze Jestes na dobrej drodze
    witam, właśnie wróciłem z upalania mojej borowinki......
    działa!
    zastosowałem się do rad znalezionych tu u was ,a z dodatkowym wparciem MiroTT udało mi się naprawić haldex.
    Jeździłem całe życie z jedną ośką od prawie 3 lat miałem AWD i nie potrafiłem już jeździć znowu z ośka. Dlatego byłem tak zdeterminowany.

    Wymieniłem filtr jeszcze raz (jakoś dziwnie niedrożny był) być może troszkę większa ilość oleju wypłukała jakieś zabrudzenia, a może to nie miało żadnego wpływu-nie wiem.
    Rozebrałem pompkę nie znalazłem nic nadzwyczajnego, ale rozebrałem ją w mak jak juz tak była to wymieniłem na stary szczotko-trzymacz i założyłem nowe szczotki - mój miał jakieś dodatkowe kondensatory, były zabrudzone i nie widziałem-miało wpływ nie wiem?

    Jeśli macie uszkodzony komutator tak jak ja ale uzwojenie całe nie spalone i przegrzane to szukajcie silniczka buhlera z orginalnego webasta posiada taką samą ilość wycinków-8 i dokładnie takie same wymiary dodatkowo otrzymacie tez szczotki oryginalne być może w dobrym stanie tak jak moje.
    Ja wyprasowałem go z ośki (wcześniej odginamy haczyki nożem do tapet i ściągamy pętle lub ucinamy) poprzez nasadkę 19 nakładając na wirnik i wyciskałem tak długo aż można go było ściągnąć(robiłem to w imadle).
    Poodginałem haczyki i delikatnie ściągnąłem pętle uzwojenia ze swojego wirnika następnie nałożyłem nowy komutator- ważne jest aby zachować takie same odległości miedzy komutatorem a wirnikiem oraz kąt obrócenia komutatora względem wycięć w wirniku. Założyłem pętle uzwojenia na haczyki i po doginałem można tez lutować jednak ja zostałem przy odpowiednim ich dociśnięciu.
    Uszczelnienie kupiłem z 3,8zl i dorobiłem uszczelkę pod pompkę.

    pozdrawiam Boraton

    żałuje ze nie mam TT'ki

  7. #22
    Awatar MiroTT 1,8T
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    DKL
    Pojemność
    1.8T
    KM
    ???
    Rocznik
    2000
    Kolor
    quattro
    Posty
    636
    Ciesze sie,ze sie udalo,a jaka satysfakcja,mowilem ze Jestes juz blisko naprawieniateraz tylko czekac na snieg i cieszyc sie z napedu na cztery kola a Audi TT zawsze mozesz sobie kiedys upolowac.Pozdrawiam.

  8. #23
    Awatar STELMI
    Dołączył
    Jun 2012
    Płeć
    Skąd
    Bydgoszcz
    Pojemność
    2.0T
    KM
    207
    Rocznik
    2008
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    1,094
    Cytat Zamieszczone przez MiroTT 1,8T Zobacz posta
    numery simeringa 4-12-6 jak cieknie simering,to po jakims czasie zaczyna lac przy wyjsciu kabli,znak ze pompa jest zalana.pozdrawiam ,fan quattro
    Odkopuję temat - czas w końcu zrobić Haldex u mnie w aucie, bo od zakupu nigdy nie miałem.
    Pytania:
    czy w ASO wystarczy podać powyższe numery simeringa (mam już rozebrane i jest do wymiany)?
    Myślałem nad tym, żeby dać do przezwojenia silniczek, bo cały był w syfie/nie działa, i co muszę podać gościowi od przezwajania?
    - na pewno, że pracuje na 6V i ma 400obr/s
    - że ma opór (i tu poproszę o potwierdzenie) - 0,27-0,2
    - jeszcze coś?

  9. #24
    Awatar piotrdul
    Dołączył
    Sep 2010
    Płeć
    Skąd
    Dubaj, Z.E.A.
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    Czarny
    Posty
    279
    Cytat Zamieszczone przez STELMI Zobacz posta
    Pytania:
    czy w ASO wystarczy podać powyższe numery simeringa (mam już rozebrane i jest do wymiany)?
    Myślałem nad tym, żeby dać do przezwojenia silniczek, bo cały był w syfie/nie działa, i co muszę podać gościowi od przezwajania?
    - na pewno, że pracuje na 6V i ma 400obr/s
    - że ma opór (i tu poproszę o potwierdzenie) - 0,27-0,2
    - jeszcze coś?
    W ASO nie mają tych simeringów bo ich nie wymieniają (tylko całe pompy) Sprawdz w sklepie z uszczelniniami technicznymi lub kup na aledrogo tak jak ja.
    Dlaczego chcesz przezwajać silnik jest spalony lub ma problem z rezystancją izolacji? Jeśli jest brudny po poprostu go umyj. Jeśli ma uszkodzony komutator tak jak już koledzy pisali można zlecić wymianę samego komutatora.
    Prawdopodobnie powinieneś pomyśleć o nowych szczotkach.

    Rezystancja uzwojeń była chyba podana we wcześniejszych postach.
    na urlop: Audi TT 1.8T 225HP quatro
    do pracy: Toyota Hilux 4x4 2.7
    na korki: Honda XRV 750 Africa Twin
    moja była: Audi TT 3.2 250HP quarto MkII

  10. #25
    Awatar STELMI
    Dołączył
    Jun 2012
    Płeć
    Skąd
    Bydgoszcz
    Pojemność
    2.0T
    KM
    207
    Rocznik
    2008
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    1,094
    Cytat Zamieszczone przez piotrdul Zobacz posta
    W ASO nie mają tych simeringów bo ich nie wymieniają (tylko całe pompy) Sprawdz w sklepie z uszczelniniami technicznymi lub kup na aledrogo tak jak ja.
    Dlaczego chcesz przezwajać silnik jest spalony lub ma problem z rezystancją izolacji? Jeśli jest brudny po poprostu go umyj. Jeśli ma uszkodzony komutator tak jak już koledzy pisali można zlecić wymianę samego komutatora.
    Prawdopodobnie powinieneś pomyśleć o nowych szczotkach.

    Rezystancja uzwojeń była chyba podana we wcześniejszych postach.
    dopiero mam go w rękach (pisząc posta miałem info od mechanika tylko).
    Wygląda to tak - po podłączeniu prądu nie działa, na pewno widzę że szczotki się prawie skończyły. Uzwojenie jest brudne, nie wydaje mi się, żeby było brudne od spalenia, a raczej od oleju i syfu, który się tam dostał. Po czym rozpoznam uszkodzony komutator?
    W jakich sklepach szukać szczotek?
    Ostatnio edytowane przez STELMI ; 27-12-2012 o 19:40

  11. #26
    Awatar piotrdul
    Dołączył
    Sep 2010
    Płeć
    Skąd
    Dubaj, Z.E.A.
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    Czarny
    Posty
    279
    Komutator ma mieć całe pola (bez wyrwań/wypaleń) i najlepiej żeby nie miał głębokiego rowka wytartego przez szczotki)
    Szczotki dostałem w warsztacie zajmującym się naprawą alternatorów (miały tylko ok 1 mm do zeszlifowania na jednym z boków i musiały być skrócone)
    na urlop: Audi TT 1.8T 225HP quatro
    do pracy: Toyota Hilux 4x4 2.7
    na korki: Honda XRV 750 Africa Twin
    moja była: Audi TT 3.2 250HP quarto MkII

  12. #27
    Awatar STELMI
    Dołączył
    Jun 2012
    Płeć
    Skąd
    Bydgoszcz
    Pojemność
    2.0T
    KM
    207
    Rocznik
    2008
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    1,094
    dzięki. Stwierdziłem, że dam specom od przezwajania, niech go całego wyczyszczą i dorobią szczotki i posprawdzają jego pracę. Zamówiłem też uszczelniacz. Oczywiście wszystko po nowym roku. Trudno poczekam, chociaż ciekawi mnie jaka jest różnica pomiędzy ośką a quattro, bo jeszcze nie miałem okazji tego porównać

  13. #28
    Awatar MiroTT 1,8T
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    DKL
    Pojemność
    1.8T
    KM
    ???
    Rocznik
    2000
    Kolor
    quattro
    Posty
    636
    Kolego STELMI mogles wrzucic zdjecie tego wirnika,wtedy latwiej wydac werdykt czy przewijac i czy komutator do wymiany,bo nie wydaje mi sie zeby az tak byl zajechany.Te silniczki maja bardzo mocne i trwale uzwojenie.Piotrdul masz racje w aso kupisz jedynie sama papke,Daj znac jak poszlo,bo widze ze auto kupiles z uszkodzonym napedem,tez jezdzilem jakis czas z padnietym quattro ,ale roznica jest kolosalna.

  14. #29
    Awatar M and V
    Dołączył
    Jun 2010
    Płeć
    Skąd
    Bydgoszcz
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2000
    Kolor
    silver
    Posty
    2,274
    Cytat Zamieszczone przez STELMI Zobacz posta
    ciekawi mnie jaka jest różnica pomiędzy ośką a quattro, bo jeszcze nie miałem okazji tego porównać
    na swiatlach kolosalna :>

    "Love Them BOTH" - M.

  15. #30
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,863
    Cytat Zamieszczone przez M and V Zobacz posta
    na swiatlach kolosalna :>
    I nie tylko , każdy ostry i szybki zakręt to wielka różnica . Dodatkowo quattro w ''wersji'' FWD to też zupełnie inne auto ze względu na niezależne zawieszenie z tył ( vs belka w ośce ) . No ale trochę OT się robi do którego sam się przyczyniam i za co przepraszam










    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

Podobne wątki

  1. Co ile wymiana oleju haldex?
    Przez brachson w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 27-04-2016, 12:42
  2. haldex - wymiana oleju
    Przez marconsio w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 65
    Ostatni post / autor: 25-01-2013, 13:40
  3. Wymiana czujnika cisnienia w pompie hamulcowej
    Przez Maro87_88 w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28-02-2012, 19:03
  4. wymiana oleju haldex
    Przez cezek w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 23-05-2011, 23:13
  5. Haldex. Wymiana oleju - gdzie i za ile?
    Przez Prezes w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 03-03-2009, 19:53

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •