Strona 1 z 31 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 460

Wątek: Diagnozowanie sprzęgła haldex

  1. #1
    Awatar marini
    Dołączył
    Jul 2010
    Płeć
    Skąd
    Wisła
    Pojemność
    1.8T
    KM
    260
    Rocznik
    2000
    Kolor
    srebrny
    Posty
    643

    Diagnozowanie sprzęgła haldex

    Diagnozowanie sterownika/sprzęgła haldex. Opracowanie powstało na podstawie informacji zdobytych na forach zagranicznych oraz przemyśleń własnych. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za powstałe straty jeśli ktoś przy okazji coś uszkodzi

    Główny problem jaki został rozwiązany to nieprawidłowa praca sterownika haldex. Wnioski mogą pomóc zdiagnozować inne usterki.

    Address 03 -------------------------------------------------------
    Controller: 8N0 907 379 E
    Component: ESP 20 CAN V003
    Coding: 18446
    Shop #: WSC 01236
    1 Fault Found:
    01324 - Control Module for All Wheel Drive (J492)
    49-00 - No Communications
    Address 22 -------------------------------------------------------
    Controller: 02D 900 554 B
    Component: HALDEX LSC ECC 0006
    3 Faults Found:
    01312 - Powertrain Data Bus
    37-00 - Faulty
    01316 - ABS Control Module
    49-10 - No Communications - Intermittent
    01314 - Engine Control Module
    49-10 - No Communications - Intermittent

    Usterka objawiała się tym że praktycznie po przejechaniu paru metrów zapalała się na stałe kontrolka ESP i system nie działał. Natomiast napęd na tył był ok. Po włączeniu zapłonu słychać było ciągłą prace pompy od haldexa plus cykanie zaworu regulującego ciśnienie w układzie.

    Diagnozowanie: na początku zaczynamy oczywiście od rzeczy prostych, sprawdzamy:

    1 Bezpieczniki w przedziale pasażerskim od haldexa nr31 5A, oraz ABS/ESP nr9 5A
    2 Bezpieczniki na akumulatorze
    3 Odpowiedni poziom płynu hamulcowego
    4 Działanie włącznika stopu F (pedał hamulcowy)
    5 Działanie włącznika dźwigni hamulca ręcznego F9
    6 Przewód masowy podłączony do dyferencjału
    7 Olej w haldexie
    8 Czy po uruchomieniu auta gasną lampki ABS, ESP,
    9 Prace pompy wstępnego ciśnienia na haldexie po załączeniu zapłonu przy wyłączonym silniku. Jeśli słychać jej prace oznacza to, że nasz sterownik pracuje nieprawidłowo.
    10 Podłączenie haldexa we wtyczce na tylnim dyfrze(czy nie jest zaśniedziała itd.)

    Nie wszystkie wymienione przyczyny pozbawią nas napędu na tylną oś(nr3,8,9) ale mogą przyczynić się do nieprawidłowego jego działania.
    Sterownik haldexa po szynie can odczytuje dużą ilość parametrów łączy się z ECU silnika i modułem ABS/ESP. Dla przykładu gdy haldex nie odczytuje prędkości obrotowej kół nie wie kiedy przednie koła mają poślizg i nie będzie się załączał. Na podstawie ECU silnika obliczany jest moment dostępny na tylnej osi czyli jak bardzo tarcze są dociskane.

    Jeśli występuje problem z komunikacją jak w opisie powyżej to wtedy potrzebny jest kabelek vag-com żeby zobaczyć wygenerowane błędy. Jeśli możemy zalogować się pod adres 22 czyli do sterownika haldexa to możemy sprawdzić kilka bloków pomiarowych.
    Wybieramy blok pomiarowy i wpisujemy nr 125 – tutaj zobaczymy czy mamy komunikacje z modułami ECU, ABS/ESP (w moim przypadku ta komunikacja szwankowała bo zamiast informacji 1 dostawałem na przemian 1,0,1,0 i to w czasie pomiaru. (Blok pomiarowy 125 działa również w ECU i ABS/ESP). Nr 01,02, 56 w haldexie dostarczą informacji o odczytywanym napięciu 12V – przy sprawnym sterowniku, temp oleju, działanie hamulca nożnego, ręcznego, prędkość odczytywana z czujników ABS. Możemy wykonać też output test gdzie załączona będzie pompa wstępnego ładowania i załączany/odłączany napęd. W moim wypadku test dało się ukończyć ale po jego wykonaniu pompa powinna być wyłączona a u mnie załączała się ponownie.

    Tak powinna zachowywać się pompa wstępnego ciśnienia:
    http://www.youtube.com/watch?v=_z-wR...ature=youtu.be

    Możliwe błędy w haldexie:
    01155 – clutch
    04-10 - Mechanical Malfunction
    Uszkodzona pompa
    65535/65536 koniec linii błędu (pełna pamięć) zaprogramowanie modułu od nowa bądź wymiana
    01312 - Powertrain Data Bus
    37-00 – Faulty
    Problem z komunikacją sygnały w canie się nie zgadzają. Prawdopodobnie uszkodzony sterownik. Należy wykonać diagnostykę.
    01316 - ABS Control Module
    49-10 - No Communications - Intermittent
    01314 - Engine Control Module
    49-10 - No Communications - Intermittent
    Tymczasowy brak komunikacji

    Mechaniczne uszkodzenie haldexa w sprzęgle objawia się blokowaniem tylnych kół przy wykonywaniu skrętów (czasami jest to też objaw zużytego oleju bądź jego niskiego poziomu). Uszkodzony sterownik spinający stale napęd będzie powodował podobne objawy.

    Czas na pomiary we wtyczce umieszczonej na dyfrze. Kabelki z tej wtyczki idą bezpośrednio do sterownika.




    Haldex Pinouts:

    T8 - Socket between car and control unit
    T8/1, Red = Ign.
    T8/2, Black = Gnd.
    T8/3, White = BLS (brake light switch)
    T8/4, Blue = HBLS (hand brake light switch)
    T8/5, Brown = K-line (diagnostics)
    T8/7, Blue/Grey = CAN low
    T8/8, Blue/Orange = CAN high

    T2 - Socket between control unit and feeder pump(pwm switched voltage)
    T2/1, Yellow = Pump 1
    T2/2, Yellow/Black = Pump 2

    Nie będę opisywał wszystkich pomiarów krok po kroku bo nikt nie wytrzymałby do końca Najważniejsze to znaleźć masę i odpowiednio posprawdzać napięcia. Musimy rozpiąć wtyczkę i pomiary napięciowe możemy zrobić przy włączonym zapłonie. Następnie sprawdzamy szynę can. Napięcia będą różne dla low i high can od 1.5 do 3.5V Sprawdzamy ją też na wypadek zwarcia do masy lub do napięcia zasilającego. Tutaj musimy wyłączyć zapłon i odpinamy klemy z aku. Mierzymy rezystancje na pinach can 7i8 do masy 2 i zasilania 1. Rezystancja musi być większa niż 300ohm u mnie było ok. 550ohm. Następnie mierzymy rezystancje na samej szynie can 7i8 powinna być od 60 do 72ohm. U mnie było 62ohma. Jeśli tutaj wynik się nie zgadza to mamy problem z ECU wtedy musimy pomierzyć szynę bezpośrednio na jego zaciskach. Po naszych pomiarach wiemy już np. że instalacja jest ok. bądź nie. U mnie wskazało to na sterownik. Nie zdejmując sterownika możemy również pomierzyć rezystancje pompy. Jej wtyczka znajduje się bezpośrednio na sterowniku i dosyć gładko daje się ją rozpiąć. Musimy odhaczyć jej zaczep śrubokrętem i od strony kolanka/rurki możemy pociągnąć całość. Rezystancja na pompie wyniosła 2.8ohma. Jej wynik będzie poprawny jeśli nie wyniesie 0 czyli zwarcie bądź przesadnie dużej wartości. Rezystancje silnika wyznacza się podczas jego pracy więc tutaj nie będę się rozpisywać. Co dalej jeśli nic podejrzanego nie znaleźliśmy. Czasami warto wyczyścić styki, oczyścić masę i podłączyć do sprawdzenia jeśli mamy szczęście to działa jeśli nie to ściągamy sterownik.

    Ściąganie sterownika:
    Przykręcony jest na dwóch śrubach imbusowych 4. Dolną śrubę można zdjąć grzechotką bądź zwykłym imbusem górną to już zaczyna się zabawa. Musimy mieć łamany klucz inaczej nie ma szans. Po odkręceniu sterownika wyleci na nas olej który był w zaworku sterującym. Próbę robiłem na tym oleju co został ale później dla swojego spokoju spuściłem cały olej i wlałem nowy. Dostęp do sterownika jest bardzo ograniczony ja robiłem wszystko na kobyłkach z jednej strony oj nie było wygodnie

    W sterowniku możemy pomierzyć dławik czy nie jest przepalony, kondensator elektrolityczny 60V 240uF wymieniłem go na 35V 400uF nie miałem innego.
    Termistor w temp pokojowej 5.5komh ten co mierzy temp oleju. Silniczek krokowy dwa obwody po 6.8komha. Elektronika zanurzona jest w lepkim żelu. Pomierzyłem wyprowadzenia płytki pcb z pinami na wtyczkach oraz masę układu do obudowy (jest podwójna). Finalnie oczyściłem papierem miejsce gdzie przychodzi czerwony o-ring poczyściłem wtyczki mechanicznie i zapsikałem izopropanolem. Poskładałem wszystko do kupy ze sprawnością magika założyłem w swoje miejsce i do testów. Udało się połączyć z haldexem wyczyścić błąd powertrain data bus (wcześniej przy próbie wymazywania tego błędu sterownik z reguły tracił łączność). Następnie wyczyściłem błędy w ABS/ESP a łączność w bloku pomiarowym ciągle jest na 1. Zrobiłem przez 2dni ok 100km w warunkach śniegowych typowo żeby testować napęd/poślizgi i błąd odpukać ani razu się nie pojawił ESP działa jak należy. Po 100km dla swojego spokoju wymieniłem olej na nowy. Stary miał jakieś 3 tyś km dlatego wlałem go do tubki będzie w razie czego na czarną godzinę. Sam sterownik w środku był suchy. Ważne jest żeby umocować tairapa (opaskę) na sterowniku tak jak była, inaczej z braku miejsca kable będą utrudniać nam montaż do sprzęgła haldex. W necie można znaleźć dosyć dużo informacji na temat haldexa i szyny can. Polecam zeszyty szkoleniowe VW, Audi SSP206, SSP204, SSP186. Można wpisać też haldex.pdf i będziemy mieć sporo ciekawych opracowań. Mam nadzieję, że to co napisałem pomoże posiadaczom TT w trudnych chwilach

    Update
    Po dwóch miesiącach bezawaryjnej jazdy problem powrócił. Zdemontowałem sterownik raz jeszcze ale nie znalazłem niczego niepokojącego. Cała operacja trwała kilka godzin i w przeciwieństwie do pierwszego razu problem z komunikacją pozostał. W między czasie zdobyłem inny sterownik który aktualnie mam zamontowany. Jednak coś nie dało mi spokoju i podłączyłem stary sterownik do wtyczki przy dyfrze i okazało się, że komunikacja działa jak należy. Wniosek z tego jest taki, że w przypadku problemu i błędów jak w/w opisie należy odłączyć sterownik na kilkanaście godzin wtedy prawdopodobnie układ się resetuje i następnie działa poprawnie. Uprzedzę pytanie jaka jest różnica między wyłączoną wtyczką od haldexu a wyłączonym zapłonie. Przy wyłączonym zapłonie jest napięcie na canie i k diagnostic i to może blokować reset kontrolera podatnego na tą usterkę.

    Pozdrawiam

    Załączone obrazki Załączone obrazki      
    Ostatnio edytowane przez marini ; 17-02-2013 o 01:08

  2. #2
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,863
    Świetny opis no i gratuluje sukcesu .

    Dla wszystkich którzy przed grzebaniem zechcą lepiej zrozumieć działanie tego układu polecam jeszcze ten plik

    http://www.billswebspace.com/HALDEX.pdf

    Jest to pewnie to o czym na końcu wspomniałeś a link jest na forum od jakiegoś czasu




    pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

  3. #3
    ZBANOWANY!
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    granatowy
    Posty
    913
    Ja mam tylko ten blad: 65535, ogladalem ta wtyczke to jest tylko peknieta to nie wiem czy ona moze powodowac tymczasowy brak tylu?

    Ogolnie o czym moze swiadczyc fakt ze nie za kazdym razem moge sie polaczyc z haldexem przez vaga?

    ---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post z 11:19 ----------

    Wie ktos moze jaki jest nr tej wtyczki? Bo w serwisie nie moga jej znalezc?

  4. #4
    Awatar marini
    Dołączył
    Jul 2010
    Płeć
    Skąd
    Wisła
    Pojemność
    1.8T
    KM
    260
    Rocznik
    2000
    Kolor
    srebrny
    Posty
    643
    Cytat Zamieszczone przez Messik Zobacz posta
    Ja mam tylko ten blad: 65535, ogladalem ta wtyczke to jest tylko peknieta to nie wiem czy ona moze powodowac tymczasowy brak tylu?

    Ogolnie o czym moze swiadczyc fakt ze nie za kazdym razem moge sie polaczyc z haldexem przez vaga?

    ---------- Post dodany o 14:49 ---------- Poprzedni post z 11:19 ----------

    Wie ktos moze jaki jest nr tej wtyczki? Bo w serwisie nie moga jej znalezc?
    Sprawdź komunikacje z AWD np w ECU silnika bądź ABS/ESP jeśli jest ok a olej wymieniony to może padać już pompa. Wymontuj pooglądaj szczotki i simeringi. Połączenie we wtyczce też jest ważne - musi być czyste.

  5. #5
    ZBANOWANY!
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    granatowy
    Posty
    913
    To jak mozesz to podaj nr tej wtyczki to ja kupie i wymienie, od razu moze rozbiora mi ten haldex i poogladaja

  6. #6
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,863
    Zdecydowanie przy twoim problemio pierwszorzędnym priorytetem powinna być ta wtyczka i absolutna pewność że każdy kabelek przewodzi jak należy z wtyczki do wtyczki , jeśli to będzie zrobione to można szukać dalej .
    Wątpię też bardzo żeby jakiś mechanik podjął się rozbierania tego co jest tu opisane

    Jeśli chodzi o numer wtyczki to ich numery to

    1J0 973 714 - do tej wtyczki wpina się sterownik Haldex
    1J0 973 814 - z tej wtyczki przewody idą do sterownika Haldex

    Będziesz też potrzebował przewody z pinami i końcówkami aby włożyć je do nowych które to przychodzą bez nich .
    Ze starych wtyczek ich nie wyciągniesz bez specjalistycznych narzędzi .
    Numery przewodów z pinami :

    000 979 131 E
    do wtyczki 973 714
    000 979 132 - do wtyczki 973 814








    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

  7. #7
    ZBANOWANY!
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    granatowy
    Posty
    913
    Moze glupie pytanie, ale wywnioskowalem ze te 2 wtyczki lacza sie i to jest to co widzimy z tylu? Wiec musze kupiec je dwie i 2 przewody.

    Dzieki za numery!

  8. #8
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,863
    Uhm , powinienem sprecyzować , numer dotyczy jednego drucika . Potrzebujesz więc 7 do jednej i 7 do drugiej .
    Tak , to te wtyczki co się łączą z tył .










    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

  9. #9
    ZBANOWANY!
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    granatowy
    Posty
    913
    Okazuje sie druciki sa podwojne i potrzeba 4 bo jest 8 w kazdej wtyczce :/ ? wtyczki 16,5zl i 13,5zl a kabelek 17 :/

    ---------- Post dodany o 12:23 ---------- Poprzedni post z 12:09 ----------

    Co dziwne jak patrzylem czy dziala haldex to zauwazylem ze przy bardzo ostrym ruszaniu auto w ogole nie jedzie:/ Wydaje sie jakby kola boksowaly, a tak na prawde nie zrywaja przyczepnosci ( wyszedlem i widzialem slady na piasku) :/

    120zl robocizna ;D

  10. #10
    Awatar marini
    Dołączył
    Jul 2010
    Płeć
    Skąd
    Wisła
    Pojemność
    1.8T
    KM
    260
    Rocznik
    2000
    Kolor
    srebrny
    Posty
    643
    Cytat Zamieszczone przez Messik Zobacz posta
    Okazuje sie druciki sa podwojne i potrzeba 4 bo jest 8 w kazdej wtyczce :/ ? wtyczki 16,5zl i 13,5zl a kabelek 17 :/

    ---------- Post dodany o 12:23 ---------- Poprzedni post z 12:09 ----------

    Co dziwne jak patrzylem czy dziala haldex to zauwazylem ze przy bardzo ostrym ruszaniu auto w ogole nie jedzie:/ Wydaje sie jakby kola boksowaly, a tak na prawde nie zrywaja przyczepnosci ( wyszedlem i widzialem slady na piasku) :/

    120zl robocizna ;D
    Napiszę, rzecz oczywistą ale może wartą uwagi. Jak ESP będzie załączone to nie będziesz zrywał trakcji bo auto będzie obcinało gaz i ruszysz płynnie. Na piasku jak wyłączysz ESP i dasz po gazie to zerwanie trakcji z przodu i z tyłu występuję praktycznie w tym samym momencie. Nie ma mowy żeby przednie koła buksowały i po chwili dołączał się tył. Jeśli tak Ci się dzieje to coś masz nie tak i po naszych sugestiach wiesz co robić
    pozdrawiam

  11. #11
    Awatar gregor10
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    Jasło
    Pojemność
    2.0T
    KM
    3xx
    Rocznik
    1999
    Kolor
    Lava
    Posty
    1,265
    Panowie ja mam problem z haldexem tego rodzaju:

    Ciagle załącza mi sie haldex z tyłu , najbardziej odczuwalne jest to przy parkowaniu - czuc że przeskakuja kola z tylu , jest takie cykliczne szarpanie, no bo naped sie zalacza a nie powinien i rosna opory bo kola sa skrecona -wiadomo. Na postoju haldex klika sobie , cyka zalacza sie i rozlacza , wystarczy przekrecic kluczyk przylozyc ucho pod samochod i slychac jak sobie cyka.
    Na kanale 125 w absie brak komunikacji. Komunikacja stoi na 0, no i oczywiscie blad 01324 - brak komunikacji. W haldexie natomiast nie ma zadnych bledow, i na 125 kanale w haldexie pokazuje że widzi (ma komunikacje) z ABS-em - dziwne haldex widzi ABS , a sterownik ABS-u już haldexa nie widzi.

    Czasami jak dlużej postoi sobie to rano jak przychodze jest cisza i nic nie cyka, i jest dobrze. A czasami tez nic nie cyka niby jest ok , na Vagu komunikacja jest, a jak odpale to juz nie ma komunikacji i jak rusze pare metrow to oczywiscie przy maks skrecie zawracaniu to haldex sie zalacza i autem szarpie. Strasznie jest to wkurzajace.

    Zauważyłem że jak naładuje akumulator na maks. To Kilka dni jest spokoj. Ale po kilku dniach problem powraca.

    Dodam że olej jest wymieniony z filtrem, nie pomoglo. Wtyczka z tyłu jest ok, wyglada jak nowa, nic nie popekana, piny bez korozji itp. Napiecie sprawdzalem na niej , zasilanie jest, tak samo czujnik hamulca noznego i recznego dziala na wtyczne wtedy pojawiaja sie badz znikaja napiecia jak sie naciska na dany hamulec. Na szynie Can napiecia jakies byly ale juz nie pamietam ile dokladnie slyszalem ze ma byc ok 3,5 i 5,5V.

    Czujniki absu sa sprawne , sprawdzalem na vagu wszystkie pokazuja te sama predkosc.

    Najdziwieniejsze jest to ze jak naladuje na ful akumulator to problem ustepuje. Tak jakby sterownik mial wyschniete kondensatory badz cos co po prostu z wiekiem sie starzeje.

    Ogólnie to naped sie załącza aż nadto, jak wystepuje to cykanie czyli zalaczanie i wylaczanie napedu + blad komunikacji to zaciagniecie recznego nie rozłancza napedu !! Można nieźle uszkodzić naped !! Natomiast jak wszystko gra to naturalnie naped po delikatnym nawet dzwignieciu recznego ladnie sie rozlancza i mamy fwd.


    Pytanie co robić ? Sterownik cięzko dostać nawiasem mówiac, no i też będzie stary i nie wiadomo czy sprawny i ile pochodzi u mnie siedzi taki 02D900554C . Wolalbym naprawic to co mam.

    Co radzicie ? Co sprawdzić i jak to naprawić ?

  12. #12
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,863
    Ten błąd dotyczy specyficznie sterownika Haldex-a więc skoro masz pewność ze połączenie elektryczne jest dobre to zostaje tylko wymiana sterownika .
    Używki to oczywiście loteria ale sa sprzedawcy dający gwarancję rozruchową więc morze kup z taką opcją .
    Zawsze też można zainwestować w nowy ale sportowy sterownik i poza naprawą udoskonalić











    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

  13. #13
    Awatar gregor10
    Dołączył
    Jun 2011
    Płeć
    Skąd
    Jasło
    Pojemność
    2.0T
    KM
    3xx
    Rocznik
    1999
    Kolor
    Lava
    Posty
    1,265
    Arttur - Hmmm, no na to wychodzi. Np od dwóch dni komunikacja jest, haldex pracuje jak nigdy nic. Przy zawracaniu nic nie szarpie, wszystko elegancko, ladnie sie zalacza , jak zaciagne reczny na jeden zabek tak zeby tylko kontrolka recznego zaswieciła to ladnie rozlacza. Cykania sprzegla i silnika pompy wstepnej nie ma.
    Na razie ciesze się z tego, mam nadzieje że problem ustapi na dłuższy czas , a kiedyś jak sie trafi to kupie używke , bo nowy sterownik haldexa oryg. , badz niebieski/pomaranczowy to mega wydatek.

    natomiast przydało by się żeby ktoś w koncu rozkminił ten sterownik , znalazł co w nim pada - użytkownik ' marini ' twierdzi że głupieje kontroler can bus-a - bardzo prawdopodobne. Gdyby go tylko zmienic na nowy ? Chyba że trzeba go programowac to wtedy w warunkach domowych jest to nie realne, prościej kupic nowy sterownik. Pytanie dlaczego tak się dzieje ? Problem z tego co szperałem w necie dotyczy zarówno VW Golfa R32, jak i Bory 4-motion , Skody octavi 4-motion, A3 i TT quattro. Wiec jest to dosc rozlegly problem i powszechny. natomiast dla tego błędu nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, zawsze efektem była wymiana sterownika..... szkoda , gdyby ktoś to rozpracował tak jak powoli rozpracowano jak naprawić pompe cisnienia wstepnego etc to by było duzo łatwiej/taniej.
    Ostatnio edytowane przez gregor10 ; 24-10-2011 o 20:21

  14. #14
    ZBANOWANY!
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2001
    Kolor
    granatowy
    Posty
    913
    Usluga zrobiona w serwisie w sumie wyszlo 170zl. Tylko ze problem nadal jest :/ Wczoraj kolega Wobbler chcial zobaczyc roznice 80KM, a wyszlo takze on pojechal a ja mielilem w miejscu Jakies sugestie co teraz sprawdzic? Jak bede mial chwile czasu to moze podjade na serwis zeby zdiagnozowali problem, choc oni pewnie powiedza ze do wymiany sterownik (3tys), pompa (pewnie kolejne 3 tys) itd + wymiana wyjdzie polowa auta

  15. #15
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,863
    Wygląda na to że teraz musisz krok po kroku sprawdzać i eliminować wszystko po kolei tak jak opisane w poście nr.1
    Jak sam nie naprawisz to przynajmniej będziesz wiedział co jest niesprawne








    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

Podobne wątki

  1. diagnoza sprzęgła
    Przez unia92 w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 27-04-2015, 10:36
  2. Odpowietrzanie sprzegła
    Przez blein w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-08-2012, 03:55
  3. Projekt sprzęgła
    Przez mentis w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19-03-2012, 13:08
  4. Wymiana sprzęgła
    Przez tomi w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 23-04-2011, 07:00

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •