Strona 30 z 30 PierwszyPierwszy ... 20282930
Pokaż wyniki od 436 do 448 z 448

Wątek: Diagnozowanie sprzęgła haldex

  1. #436

    Dołączył
    May 2013
    Płeć
    Skąd
    pdk
    Pojemność
    1.8T
    KM
    2--
    Rocznik
    2001
    Kolor
    green
    Posty
    16
    witajcie, mam problem z niedziałającym haldexem, i tak mam błędy 01312, 01314 i w abs to samo, na vagu w grupie 125 jest w pierwszym polu: ENGINE 0 , ABS 1 . auto jest po swapie na bam me7.5 , wcześniej siedziało aqa. została stara pompa abs oraz haldex

  2. #437

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    Ja w dalszym ciągu walczę z tyłem - nie zapina.
    Wymieniłem cały most - nowy jest na 100% sprawny.
    Zregenerowałem pompkę haldexa - nowe oringi, nowe szczotki, nowy komutator, przewinięty wirnik, nowe łożyska, nowy uszczelniacz.
    Wyczyściłem elektromagnes i dałem nowy oring pod pokrywą.
    Dałem nową uszczelką pod sterownikiem.
    VCDS łączy się bez problemu i nie pokazuje żadnych błędów.
    Pompka testowana na krótko:
    https://www.youtube.com/watch?v=ngNUhOPlD_E
    https://www.youtube.com/watch?v=Vsvn0rnqJwk

    Ale nie słyszałem, żeby załączała się podczas testów VCDS. Czy ktoś ma jakiś pomysł bo ja już opadam z sił.

    - - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -

    Niestety haldex jest oporny i mam wrażenie, że dopina tył, ale duuuużo później niż powinien:
    https://youtu.be/67IYO48Ehss
    https://youtu.be/LxtEb50S2C4

    Do tego po testach sterownik chyba sam wykrył, że jest coś nie tak. Czytałem o błędzie i wcale nie musi to być uszkodzenie mechaniczne sprzęgła (i raczej na 99% nie jest), ale np problem z pompką wstępnego ładowania.


    No to trzeba było sprawdzić bez obciązenia. Skonstruowałem na biegu podpórki. I tak to wygląda:
    https://youtu.be/mac5vHErCv0

    A tak na VCDS:
    https://youtu.be/ivyi01Y3BWE
    https://youtu.be/i5qO2HD6r7A

    Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to pomiar rezystancji pompki, bo ktoś tu podawał wartość dla nowej.
    Ostatnio edytowane przez DzieX ; 03-06-2019 o 12:59

  3. #438

    Dołączył
    Nov 2017
    Płeć
    Skąd
    Kraków okolice
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    1999
    Kolor
    Black
    Posty
    47
    Moze podmienic na inna pompke, nie regenerowana, sprawna. U mnie podobny problem, na morkym trawniku dopina, na asfalcie nie. Mam nowa pompke i czeka na montaz.

  4. #439

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    Nie bardzo mam skąd wziąć inną (poza kupnem nowej). A kiedy montujesz?

    - - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -

    Zmierzyłem dziś rezystancję na pompce i tak to wygląda:



    Pompkę podpiąłem pod zewnętrzny zasilacz i robiłem testy:

    1. Jeśli uruchomię ją i dopiero odpalę i przełączę na D bez dotykania gazu to koła tylne się kręcą
    2. Jeśli odłączę ją w trakcie to tylne koła będą już się kręcić tak czy siak
    3. Jeśli uruchomię ją dopiero w trakcie to na D bez dotykania gazy to koła tylne się nie zakręcą

    Moim zdaniem zbyt niskie ciśnienie na pompce. Jutro jeszcze sprawdzę czy startuje przy 6V.

  5. #440
    Awatar hubi_pl
    Dołączył
    Sep 2012
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    3.2 V6
    KM
    250
    Rocznik
    2004
    Kolor
    Czerwony
    Posty
    6,875
    Pompka na stole powinna wystartować na 6V, ale ciśnienie będzie wtedy małe.
    Haldex parts www.awdcarparts.com


  6. #441

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    A zamontowana w aucie? Bo już ją zamontowałem i zalałem olejem.

  7. #442
    Awatar hubi_pl
    Dołączył
    Sep 2012
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    3.2 V6
    KM
    250
    Rocznik
    2004
    Kolor
    Czerwony
    Posty
    6,875
    Również.
    Haldex parts www.awdcarparts.com


  8. #443

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    Pompka startuje przy 6V i pobiera przy tym tyle prądu:



    Sprawdziłem wszystko z pierwszego posta, czyli:
    • Napięcia będą różne dla low i high can od 1.5 do 3.5V ok
    • Sprawdzamy ją też na wypadek zwarcia do masy lub do napięcia zasilającego. Tutaj musimy wyłączyć zapłon i odpinamy klemy z aku. Mierzymy rezystancje na pinach can 7i8 do masy 2 i zasilania 1. Rezystancja musi być większa niż 300ohm u mnie było ok. 550ohm.
      7 -> 1: 584 ohm
      8 -> 1: 584 ohm
      7 -> 2: 237 ohm
      8 -> 2: 237 ohm
      Tutaj jest mniej niż 300 ohm, ale w aucie nie ma żadnych błędów z tym związanych (screen niżej). Nie sprawdzałem przy sterowniku, bo nie miałem go na wierzchu.
    • Następnie mierzymy rezystancje na samej szynie can 7i8 powinna być od 60 do 72ohm. U mnie było 62ohma: 58 ohm
    • Rezystancja pompy: 3.2 ohm


    Jest jeszcze taka kwestia, że w bloku 051 tam gdzie pokazuje status pompy haldex zawsze mam HI. Auto jest na podpórkach. Niezależnie czy zaciągnę ręczny, czy nacisnę hamulec, czy zmienię z D na N lub na P - zawsze mam HI. Nawet na wstecznym koła kręcą się w drugą stronę tak jak przednie.



    Sprawdzając resztę rzeczy trafiłem na ESP, gdzie znalazłem podejrzane wartości dla czujnika G251. Moduł nie pokazywał żadnych błędów, ale przyspieszenie w miejscu to ponad 24m/s^2. Czujnik się adaptuje, pokazuje, że jest ok, ale nadal pokazuje głupoty. Po odpięciu sterownik ESP pokazuje błąd. Tutaj to doskonale widać jego pracę. Nie ma znaczenia czy na podpórkach czy na drodze. Jest skopany? Przy teście na drodze czasem pokazywał 0-2m/s^2 a potem skakał do 24m/s^2

    https://youtu.be/wJOIG1YWee8

    Znalazłem info o tym https://www.ttforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=435953


    Ostatnio edytowane przez DzieX ; 07-06-2019 o 00:54

  9. #444

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    Czy ktoś się spotkał z wiązką Haldexa na 8 pinów zamiast 7? ELSA podaje takie coś dla rocznika 1999-2001.

    Pinout wygląda wtedy tak:
    1: S187 (bezpiecznik Haldexa), zasilanie po przekaźniku X
    2: masa
    3: pedał hamulca
    4: ręczny
    5: linia K
    6: S15 (złącze 30)
    7: can lo
    8: can hi

    Normalny (od 2002 chyba) to:
    1: S231, zasilanie po stacyjce
    2: masa
    3: pedał hamulca
    4: ręczny
    5: linia K
    6: pusty
    7: can lo
    8: can hi

    Czy da się rozpoznać na podstawie numeru, który sterownik idzie do której wiązki?
    Ostatnio edytowane przez DzieX ; 08-06-2019 o 23:49 Powód: Dodatkowe pytanie na końcu

  10. #445

    Dołączył
    Jun 2019
    Płeć
    Skąd
    Białystok
    Pojemność
    3.2 V6
    KM
    250
    Rocznik
    2006
    Kolor
    Szary
    Posty
    1
    Jako że po przeczytaniu całego wątku nie znalazłem odpowiedzi, pozwoliłem opisać swój problem.

    Pacjent: Passat B6 V6 3.2 4Motion 2006r

    Objaw: świecąca kontrolka ESP / ciągle wyłączone ESP. Pojawił się po około 2 tygodniach stania auta w garażu, przed ostawieniem auta zrobiona trasa około 200km bez żadnych problemów.

    Po podpięciu pod kompa sterownik ABS pokazał błąd:

    01324 - Control Module for All Wheel Drive (J492)
    013 - Check DTC Memory


    Więc połączyłem się ze sterownikiem AWD. Pojawiły się błędy:

    2 Faults Found:
    00003 - Control Module
    014 - Defective
    02248 - Valve for Controlling Clutch Operating Angle (N373)
    014 - Defective


    Skasować się ich oczywiście nie da.

    Kanałem ani podnośnikiem nie dysponuję więc leżąć pod autem nie udało mi się wypiąć wtyczek - zapięte sztywno. Przeprowadziłem więc output test.

    https://www.youtube.com/watch?v=q49H...ature=youtu.be

    Pompka, jak zresztą słychać na filmiku, uruchamia się i pracuje. Przez pierwsze pół sekundy głośniej, następnie nieco ciszej (za każdym razem tak samo). Oprócz pracy pompki nie docierają żadne odgłosy.

    Zauważyłem też że ta czarna, gumowa obwódka na sterowniku jest w jednym miejscu "sfalowana". Czy jest to uszczelka pod którą dostać mogła się wilgoć? Jeśli tak, podejrzewam że może to być wina zawilgoconego wówczas sterownika?



    Z góry dziękuję za podpowiedzi co jeszcze mógłbym sprawdzić - postaram się podjechać na kanał/podnośnik aby mieć lepszy dostęp.

  11. #446
    Awatar Gdanski
    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Gdańsk
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2003
    Kolor
    GlacierBlu
    Posty
    32
    Witam,
    Mam problem z moim napędem haldex, który spina na stałe 4x4 po odpaleniu auta. Komputer nie widzi żadnych błędów. Komunikacja między silnikiem, abs i haldexem jest. Jest to drugi most, w którym jest ten sam problem. Stałe spięcie napędu uszkodziło mi już jeden dyfer właśnie poprzez stałe jego spięcie. Nie wiem gdzie jest pies pogrzebany. Może uszkodzony sterownik? Ale podczas testu komputerem diagnostycznym załącza i rozłącza napęd normalnie. Sterownik jest suchy, a ja już podirytowany cała sytuacja. Dzięki z góry za pomoc i jakieś wskazówki. Pozdrawiam

  12. #447

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    Czy ktoś z quattro z roku 1999-2000 mógłby podpiąć się VCDSem i sprawdzić w ABS bloki 4 i 6 i podesłać screeny albo napisać wartości?

  13. #448

    Dołączył
    Mar 2017
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    brak
    Kolor
    brak
    Posty
    19
    Do trzech razy sztuka. Działa! Sterownik był padnięty.

    https://www.youtube.com/watch?v=xOodduWgxJE

Podobne wątki

  1. diagnoza sprzęgła
    Przez unia92 w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 27-04-2015, 10:36
  2. Odpowietrzanie sprzegła
    Przez blein w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-08-2012, 03:55
  3. Projekt sprzęgła
    Przez mentis w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19-03-2012, 13:08
  4. Wymiana sprzęgła
    Przez tomi w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 23-04-2011, 07:00

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •