Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 do 30 z 182

Wątek: licznik boosTT w wencie

  1. #16

    Dołączył
    Jan 2009
    Skąd
    Starachowice
    Posty
    50
    Dzięki już sprawa jasna bo cała reszta już zrobiona tylko nie mogłem dojść gdzie sie podłączyć do układu.
    Pozdrawiam

  2. #17

    Dołączył
    Dec 2008
    Płeć
    Skąd
    leszno
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    1999
    Kolor
    srebrny
    Posty
    99
    dzieki za pomoc, udało się licznik podłączony ale jeszcze nie wkąponowany w deskę, pomyślę gdzie...

    druga sprawa ciśnienia wyglądają tak:

    postój bez gazu, silnik nagrzany w normie - -0,8 bar (minus)

    masymalnie na 1 biegu 0,55
    2 bieg 0,60
    3,4,5 bieg 0,60-0,70

    najwyższe doładowanie w momencie załączenia turbiny czyli w okolicach od 2000-3000 obrotów czyli 0,70 powyżej 3000 spada na 0,60 BAR


    dobrze czy źle ?

  3. #18

    Dołączył
    Jan 2009
    Skąd
    Starachowice
    Posty
    50
    Ja również wreszcie wziąłem sie za ten licznik boost i narazie zainstalowałem go w wencie a w mojej TT będzie w ten weekend instalowany wygłąda to następująco
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...634de4633.html

    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d47465dc2.html

    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7c8881287.html

    Jeszcze raz dzięki za pomoc kondi i Arttur w wykonaniu tego pierścienia.
    Przypomnę że mam takie pierścienie jeszcze 4 wiec jak ktoś ma ochotę na taką modyfikację to piszcie na priv.
    W samochodzie jak zainstaluje to dodam kolejne zdjęcia

    [ Dodano: 20 Maj 2009, 15:06 ]
    Już mam tylko jeden taki pierścień wiec się śpieszcie

  4. #19

    Dołączył
    Aug 2008
    Skąd
    Wałbrzych/Galway
    Posty
    62
    Dzisiaj przy okazji usuniecia N249 i N112, postanowilem przy okazji zainstalowac turbo boost'a w wencie.Poszedlem, kupilem wszystko, a potem dzieki przydatnym wskazowka i instrukcja montazu juz wszystko jest zrobione. Wielkie dzieki, moze ktos wie jak FMIC zainstalowac ?? Z checia skorzystam
    Pozdrawiam

    [ Dodano: 18 Lipiec 2009, 18:16 ]
    piotreksz605 gdzie dostales ten pierscien??

    [ Dodano: 18 Lipiec 2009, 18:22 ]
    [bjJimmy7[/b] ja od 2ki do 5tki mam 1.1 do 0.9, jestem po wirusie, wiec podejrzewam, ze u Ciebie wszystko w normie, a na postoju tez mam miedzy -0.7 a -0.8
    Pozdrawiam
    180 Q + Mody Cel 270-280KM

  5. #20
    Wiecznie w trasie.. Awatar BarTTek
    Dołączył
    Jun 2008
    Płeć
    Skąd
    Gorlice
    Pojemność
    2.0T
    KM
    XXX
    Rocznik
    2005
    Kolor
    ^Pacific
    Posty
    1,134
    Licznik Turbo Boost zamontowany.
    mam model Auto Gauge z SERII STEPPER MOTOR z PEAK - bardzo fajny.


    Co do podłączenia..

    Kabelki wpiąłem i przylutowałem do włącznika świateł.
    + stały - kolor Czerwony (Zasilanie) - do Czerwonego kabelka w przełączniku
    + zmienny - kolor Biały albo Pomarańczowy (Podświetlanie) - do Zielonego kabelka w przełączniku
    - masa - kolor Czarny - do Brązowego kabelka w przełączniku.


    Potrzebuje jeszcze ten pierścień.. KTO MA do sprzedania??



    [ Dodano: 22 Lipiec 2009, 22:59 ]
    Jutro będę jeszcze kombinował z przełącznikiem zmiany podświetlania..



    Gotowe.


  6. #21

    Dołączył
    Mar 2009
    Płeć
    Skąd
    W-wa
    Pojemność
    2.0T
    KM
    211
    Rocznik
    2011
    Kolor
    czerwony
    Posty
    44
    BarTTek mam taki sam licznik, w tym samym miejscu. Zajeb...sta sprawa. U mnie dmucha 1,0 a czasami nawet 1,1, chyba nieźle??? Jedyny problem (nie wiem czy zauważyłeś) to jazda w nocy. Licznik odbija się w szybie akurat na linii oko - lusterko. Trochę mi to przeszkadza i chyba przerzucę go na środkową konsolę...

  7. #22
    Wiecznie w trasie.. Awatar BarTTek
    Dołączył
    Jun 2008
    Płeć
    Skąd
    Gorlice
    Pojemność
    2.0T
    KM
    XXX
    Rocznik
    2005
    Kolor
    ^Pacific
    Posty
    1,134
    Jechałem w nocy i mi nie przeszkadza, zawsze mogę zmienić sobie podswietlenie na kolor pomarańczowy

    Ja mam MAX. 0,9-1,0 bar - tak jest w PEAK zapisane.
    A mam 180KM FWD

    jimmy7 to cos mało masz

  8. #23

    Dołączył
    Apr 2009
    Skąd
    daleko
    Posty
    241
    Dla alternatywy montażu w wencie wstawiam fotki ze swojej instalacji, boost ten sam model co Barttka z opcjonalną obudową.








  9. #24
    Awatar ZUCZEK
    Dołączył
    Mar 2008
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    3.2 V6
    KM
    700
    Rocznik
    2007
    Kolor
    Stalowy
    Posty
    10,794
    BarTTek,
    W serii powinieneś mieć 0,7 to albo masz chip albo coś ze wskażnikiem
    Znowu TT znowu Cabriolet

  10. #25
    Wiecznie w trasie.. Awatar BarTTek
    Dołączył
    Jun 2008
    Płeć
    Skąd
    Gorlice
    Pojemność
    2.0T
    KM
    XXX
    Rocznik
    2005
    Kolor
    ^Pacific
    Posty
    1,134
    hmm, ze wskaźnikiem jest Ok.
    Ogólnie zawsze dochodzi do 0,7 - 0,8
    Ale gdy nie zauważę i daje peak to pokazuje max. 0,9 - nie cale 1,0.

    [ Dodano: 1 Wrzesień 2009, 19:27 ]
    Czy mam jakiegos chipa to nie mam pojecia. Napewno Ja nie kabinowalem przy Tym. A co do osiagow TT ogolnie dobrze sapie. Tzn okolo 250KM/h max speed, / prawie 115km/h na 2 biegu.

  11. #26

    Dołączył
    Apr 2009
    Skąd
    daleko
    Posty
    241
    Jeśli zawsze masz 0,7- 0,8 bara a w peak masz zapisane ok 1 bar, to możliwe, że czasami N75 przeładowuje

  12. #27
    Awatar ZUCZEK
    Dołączył
    Mar 2008
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    3.2 V6
    KM
    700
    Rocznik
    2007
    Kolor
    Stalowy
    Posty
    10,794
    ENZO,
    0,7 a 1bar to jest różnica i to spora BarTTek, sprawdż w blogach ile ładuje turbo gdyby enka przyładowala tyle to komp powinien przejść w stan awaryjny
    Znowu TT znowu Cabriolet

  13. #28
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,862
    ENZO, Całkiem fajnie to wygląda , jak to zamocowałeś ?
    Ciekawi mnie czy zegar nie rusza sie w czasie jazdy .
    No i zgadza się , 180 nie powinno tyle ładować ...







    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

  14. #29

    Dołączył
    Apr 2009
    Skąd
    daleko
    Posty
    241
    ARTTUR - ciężko wytłumaczyć montaż, obudowa wskaźnika ma "nóżkę" w kształcie litery L. Mało brakowało a wkręciłbym to na żywca w tapicerkę bo nic nie mogłem wymyślić.

    W końcu , wyjąłem ten mały went, i rozciąłem troszkę tapicerkę po środku na szerokość stopki od obudowy. Tam wsunąłem stopkę i dodatkowo obudowa trzymana jest przez tą zaślepkę plastikową od wenta, którą wkłada się bardzo ciężko w ten otwór bo dodatkowo opiera się na stopce. Wszystko trzyma się bardzo dobrze i nie ma mowy o lataniu, drganiu itp. Zawsze kładę bardzo wysoki nacisk na takie sprawy - cokolwiek robię, to musi być to zrobione porządnie.

    Pewnie nikt i tak nic z tego nie zrozumiał , może kiedyś zrobię foty i wstawię. Czytelność jest bardzo dobra, nie zatykamy żadnego z wentów i wygląd jak dla mnie też jest troszkę bardziej rasowy.

  15. #30
    Awatar Arttur
    Dołączył
    Nov 2006
    Płeć
    Skąd
    Schaumburg USA
    Pojemność
    2.0T
    KM
    4XX
    Rocznik
    ////
    Kolor
    czarny
    Posty
    8,862
    Napisałeś to na tyle dokładnie że każdy kto lubi coś sam zrobić przy aucie wie o co chodzi




    Pozdrawiam


    Cytat Zamieszczone przez John Dryden
    Beware the Fury of a Patient Man

Podobne wątki

  1. Licznik :)
    Przez damianek506 w dziale Ogólne
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13-09-2016, 18:03
  2. Licznik
    Przez amadeusz568 w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post / autor: 08-09-2015, 10:04
  3. Licznik
    Przez Pawlo50585 w dziale MK1 (1998-2006)
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 21-12-2013, 23:09
  4. kod licznik
    Przez waldek1 w dziale VAG-COM
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 17-07-2011, 23:15

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •