Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pierwsze logi

  1. #1
    Awatar Farseer
    Dołączył
    Sep 2018
    Płeć
    Skąd
    Pruszków
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2000
    Kolor
    LY7W
    Posty
    233

    Pierwsze logi

    Witam wszystkich!

    Udało mi się ostatnio zrobić pierwsze logi w życiu, więć gdyby ktoś chciał na nie zerknąć to byłbym bardzo wdzięczny.

    Tak jak radzili wszyscy, zrobiłem logi 002, 020, 031 oraz 115, 118 (i dodałem 003).

    O ile mi się udało z tym pierwszym, to przy drugiej próbie ( 115,118 ) samochód nagle zaczął niezle mulić przy 3000 obrotów... tak jakby gdzieś powietrze zaczęło uciekać. Kontrolka esp również się pojawiła. Dzisiaj po ponownej próbie to samo, więc na razie muszę sam obejrzeć autko, sprawdzić DV, PCV, rury itp. zrobić szczelność, żeby zobaczyć co tam się stało, więc będę informował na bierząco i wrzucę wtedy poprawne logi do porównania.

    Chciałem tylko się upewnić, że przy blokach 002, 020, 031 nie ma problemów - to też pomoże przy eleminacji problemu. Drugi zestaw logów wrzucę, ale myślę, że bez potrzebnie, bo tam wyniki na pewno są tragiczne przez ten chwilowy spadek mocy.

    Chgciałbym zaznaczyć, że z autem nie ma problemów, ale tak chciałem zobaczyć co tam się kryje w czeluściach i się pobawić z VCDS.

    Dziękuję bardzo!

    P.S. pierwsze logi, nie wiem dlaczego, zarejestrowały się dopiero od 1900 obrotów zamiast 1500. Czy będzie to przeszkadzało?

    https://www.fotosik.pl/zdjecie/e7787dab9d0294ab 002, 020, 031
    https://www.fotosik.pl/zdjecie/a1d864361c59164b 115,118, 003

  2. #2
    Awatar Farseer
    Dołączył
    Sep 2018
    Płeć
    Skąd
    Pruszków
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2000
    Kolor
    LY7W
    Posty
    233
    Witam!

    Tydzień później i problem już rozwiązany. Okazało się, że kiedyś zapomniałem opaske do chłodnicy założyć i dlatego był problem. Kontrolka ESP na blacie był spowodowana właśnie tym. Dzisiaj przy robieniu logów nie było problemu.

    Wieć, ponawiam prośbę o ocenieniu logów. Dzięki!

    https://images90.fotosik.pl/293/2f1b33ce5b6a66f2.jpg logi 002-020-031
    https://images89.fotosik.pl/293/8cc3f41c4d5a15b5.jpg logi 115-118

    P.S. co jeszcze warto by było zmierzyć jako trzeci blok przy 115 i 118?

    P.S.S. dzisiaj jak już silnik był w pełni rozgrzany i olej też zrobiłem próbę 002-020-031 i mam wrażenie, żę samochód minimalnie się dusił, ale tylko minimalnie to było odczuwalne. Stwierdziłem, że ta próba była do bani i zrobiłem ponownie logi tych bloków po około 40minutach i wszystko wtedy wyszło dobrze. Jakby co, wrzucam zdjęcie tych pierwsszysch logów, być może zauważycie coś w porównaniu z tym pózniejszym. Być może za pierwszym razem jednak niewystarczająco był rozgrzany.
    https://images90.fotosik.pl/293/3f92d168a0daf93e.jpg Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Farseer ; 15-12-2019 o 19:41

  3. #3
    Awatar Farseer
    Dołączył
    Sep 2018
    Płeć
    Skąd
    Pruszków
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2000
    Kolor
    LY7W
    Posty
    233
    Nikt?

    Z tego co zrozumiałem to wartości przepływki powinny być +/- 80% wartości koni, więc z 180 powinno być +/- 140 g/s, tak?

    A widzę, ze w blokach 002 to wartości 140 to dopiero pod koniec się pojawiają i nie mam pojęcia czy te które są są prawidłowe. Tak jak pisałem, samochód bardzo ładnie przyspiesza.

    I zauważyłem, że chyba jest problem z wypadaniem zapłonów, bo częściej niż rzadziej się pojawiają liczby większe niż 6, ale znowu, brak mi doświadczenia, żeby to jakokolwiek ocenić.
    Ostatnio edytowane przez Farseer ; 19-12-2019 o 14:22

  4. #4
    Awatar Farseer
    Dołączył
    Sep 2018
    Płeć
    Skąd
    Pruszków
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2000
    Kolor
    LY7W
    Posty
    233

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •