Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 19

Wątek: Chiptuning- Śląskie

  1. #1

    Dołączył
    May 2019
    Płeć
    Skąd
    Częstochowa
    Pojemność
    2.0T
    KM
    211
    Rocznik
    2010
    Kolor
    Szary
    Posty
    12

    Chiptuning- Śląskie

    Witam chciałbym zrobić program i nasuwa się pytanie. Znajomy polecał mi D-perfomance u Turka https://www.facebook.com/DPerformanceTurek/ napisałem do nich i otrzymałem informacje, że koszt to 1000zł i osiągi po to:250-260km
    Z drugiej strony wcześniej jak miałem Audi A3 pojechałem z nią do katowic do firmy Dynosoft gdzie zapłaciłem coś koło 2000zł i pisząc do nich w sprawie TT'ki otrzymałem informacje, że koszt to 2000zł i osiągi po to: 260-270km
    Jak myślicie warto spróbować taniej czy nie ma co oszczędzać i jechać w znane miejsce? Raz pojechałem za mniejsze pieniądze to gość mi gotowce wgrywał, a suma sumarum skasował mnie tylko 200zł za hamownie i nic nie zrobił bo coś mu "źle wychodziło". Potem wystawiłem im opinie to dostałem pismo z kancelari DDDDD

  2. #2
    Awatar elmacho
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Śląsk
    Pojemność
    brak
    KM
    xxx
    Rocznik
    1975
    Kolor
    xxx
    Posty
    5,574
    Każdy program powinien być pisany pod konkretne auto.
    Resztę dopowiedz sobie sam.
    P.S. DIGITUN?
    AUDI nie przestaje się kochać.

  3. #3

    Dołączył
    May 2019
    Płeć
    Skąd
    Częstochowa
    Pojemność
    2.0T
    KM
    211
    Rocznik
    2010
    Kolor
    Szary
    Posty
    12
    Do digitun mam 2x dalej niz do dynosoftu, więc raczej odpada. Zdecyduje się na tą firme gdzie już byłem i byłem zadowolony nie będę ryzykował liczyłem jedynie, że ktoś może tam był Dziwią mnie jedynie te różnice w przewidywanych mocach po programie i skąd one wynikają w compsportach też pytałem i tam pisali mi, że 245-255Km.

  4. #4

    Dołączył
    Mar 2019
    Płeć
    Skąd
    Rybnik
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2002
    Kolor
    srebrny
    Posty
    16
    Co prawda temat dotyczy MK2, ale może nie zaszkodzi napisać. Ja byłem w Katowicach na hamowni 4GT Auto Wrocławski i zapytałem o chipa, więc cena to 1200 PLN plus około 3 godziny w warsztacie wg właściciela. Natomiast jak to wygląda czy piszą soft pod konkretne auto czy wgrywają gotowca to nie wiem.

    Może ktoś u nich już coś robił ?

  5. #5

    Dołączył
    Mar 2019
    Płeć
    Skąd
    Tako
    Pojemność
    2.0T
    KM
    200
    Rocznik
    2008
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    22
    W Wielkopolsce okolice Gniezna, konkretnie Gębice mi robili mapkę (moim zdaniem mapka o wiele lepsza od chipa) Wyniosło mnie to 500 zł (260koni) a hamownia 10 minut dalej koszt 100 zł

  6. #6
    Awatar Kanapa
    Dołączył
    Jun 2016
    Płeć
    Skąd
    Ożarowice
    Pojemność
    1.8T
    KM
    265
    Rocznik
    2002
    Kolor
    Czarny
    Posty
    1,001
    Cytat Zamieszczone przez Smeef Zobacz posta
    Do digitun mam 2x dalej niz do dynosoftu, więc raczej odpada. Zdecyduje się na tą firme gdzie już byłem i byłem zadowolony nie będę ryzykował liczyłem jedynie, że ktoś może tam był Dziwią mnie jedynie te różnice w przewidywanych mocach po programie i skąd one wynikają w compsportach też pytałem i tam pisali mi, że 245-255Km.
    i tak wszyscy praktycznie korzystają z tego co zrobił lub zrobi KrzysiuGTO (czyli DigiTun)... więc nie kiedy warto dołożyć te 200-300 zł na paliwo aby zrobił to ktoś kto robi to PROFI (to tylko moja indywidualna opinia i mogę się mylić).

    Cytat Zamieszczone przez filip123l Zobacz posta
    W Wielkopolsce okolice Gniezna, konkretnie Gębice mi robili mapkę (moim zdaniem mapka o wiele lepsza od chipa) Wyniosło mnie to 500 zł (260koni) a hamownia 10 minut dalej koszt 100 zł
    Brawo dla takiej oferty za 500pln !! jakbym wiedział wcześniej to by mnie waliło te 300pln na paliwo i pojechał bym tam żeby nie płacić 1400zł za nową mapę pod mój setup ... cena super atrakcyjna ale miejmy nadzieje że to nie "gotowiec" i że za chwilę nie pojawią się całkiem interesujące problemy. U mnie żeby bezpiecznie odzyskać 265km były zrobione następujące czynności :
    -nowe IC
    -nowe turbo hybryda
    -nowe wtryski
    -nowy kolektor
    -nowy dp
    -nowy kat sportowy
    -nowa pompa paliwa
    -nowa mapa cała
    -cała masa innych rzeczy jak szczelność czy nawet termostaty itd.

    ... finalnie mam 3 mapy, 225/265/320... ostatnia został olana bo jest zbyt niebezpieczna bez zakucia ponieważ NM jest powyżej 430NM ...tak więc nie ma co ryzykować.

  7. #7

    Dołączył
    May 2019
    Płeć
    Skąd
    Częstochowa
    Pojemność
    2.0T
    KM
    211
    Rocznik
    2010
    Kolor
    Szary
    Posty
    12
    Witam ponownie. Dziś byłem na hamowni i wyszło mi 225km w serii. Okazało się jednak, że auto za bardzo kopci na czarno, a pan mówił, że robił bardzo wiele egzemplarzy z tym silnikiem i, że aż tak nie powinien kopcić. Ze względów bezpieczeństwa nie zrobiłem finalnie programu bo mogłoby się coś posypać. Macie może pomysły czym to może być spowodowane? Podobno czyszczenie dolotu z nagaru i wymiana wtrysków cewek świec może nic nie dać a swoje kosztuje. Tak na logikę to skoro wyszło więcej koni niż w seri to wydaję mi się, że silnik powinien być sprawny. Wcześniej myślałem, że to auto powinno tak kopcić ze względu na to turbo oraz z opinii użytkowników, ale nie zamierzam negować kogoś tak doświadczonego w tej sprawie. Dodam, że żadnych błędów nie było.
    Ostatnio edytowane przez Smeef ; 22-08-2019 o 12:07

  8. #8
    Awatar marik
    Dołączył
    Sep 2012
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    2.0T
    KM
    265
    Rocznik
    2011
    Kolor
    Szary
    Posty
    582
    Zacznijmy od katalizatora - uszkodzony/zużyty może kopcić. Wina oleju to raczej nie jest, ale spytam o to, kiedy ostatnio wymieniałeś i czy używasz odpowiedniego. Przejechanie się dalej z wysokimi prędkościami obrotowymi powinny dostatecznie oczyścić silnik z nagaru. Rzadkie używanie i na zimnym powoduje większy syf w silniku, który się wypali.
    Audi TTS 2011 Quattro S-Tronic

  9. #9

    Dołączył
    May 2019
    Płeć
    Skąd
    Częstochowa
    Pojemność
    2.0T
    KM
    211
    Rocznik
    2010
    Kolor
    Szary
    Posty
    12
    W tym momencie leje valvoline 5w-40 full synthetic bo takie zalecenia dał mi poprzedni właściciel. Dolewam go orientacyjnie co 1000km jak zapali mi się kontrolka. Serwis ponoć był kilka miesięcy temu jakieś filtry oleje itd. Autkiem głównie poruszam się po mieście to może też dlatego tyle tego syfu no i też ponoć wtedy trzeba częściej olej dolewać.
    Ogólnie to poprzednicy mało jeździli tym autem ponoć głównie weekendowo. Ja od czasu do czasu jadę też jakąś trasą to go przegonie. Postaram się sprawdzić ten katalizator.

  10. #10
    Awatar marik
    Dołączył
    Sep 2012
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    2.0T
    KM
    265
    Rocznik
    2011
    Kolor
    Szary
    Posty
    582
    Ja osobiście do mojego CDMA zalałem pierwszy i ostatni raz motula 5w40. Nie podobają mi się podwyższone temperatury. Wrócę do fabrycznego 5w30. Co tysiąc dolewasz litr oleju? Brzmi bardzo źle. Czy mówimy o mniejszych ilościach?
    Audi TTS 2011 Quattro S-Tronic

  11. #11

    Dołączył
    May 2019
    Płeć
    Skąd
    Częstochowa
    Pojemność
    2.0T
    KM
    211
    Rocznik
    2010
    Kolor
    Szary
    Posty
    12
    No gdzieś tak bardziej pół litra dolewam na ten 1000. Dokładnie nie mierze, ale coś koło tego będzie. W razie czego przez co olej mógłby tak szybko uciekać? Mógłbym odrazu zlecić mechanikowi jakąś diagnostyke odnośnie tego. To mówisz, że lepiej lać 5w30 motula?

  12. #12

    Dołączył
    Apr 2017
    Płeć
    Skąd
    Lubartów
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    2002
    Kolor
    LY7J
    Posty
    149
    Zmiana oleju nic nie pomoże, skoro ubywają Ci aż takie ilości. Wypadałoby wrzucić samochód na jakąś diagnostykę i najpierw sprawdzić co to się dzieje, że tak Ci olej żre.

  13. #13
    Awatar marik
    Dołączył
    Sep 2012
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    2.0T
    KM
    265
    Rocznik
    2011
    Kolor
    Szary
    Posty
    582
    Ogólnie moja sztuka to powszechnie uznana wersja USA, która podobno ma problem olejowy wyeliminowany. Zużycie 0.2 to standard dla tych silników i powyżej już są problemy i trzeba naprawiać. Dokładnie co się robi, to nie wiem. Wiem, że już ktoś wspominał o tym nieraz na tym forum. W kwestii zużycia na 5w40, to dopiero za rok będę w stanie powiedzieć, czy coś się zmieniło (na 5w30 pierwszy raz dolewałem po ponad 4 tysiącach). Wracając do ciebie, 0.5 na tysiąc powoli robi się problemem. Poszukaj na forum o problemach olejowych.
    Audi TTS 2011 Quattro S-Tronic

  14. #14
    Awatar elmacho
    Dołączył
    Jul 2011
    Płeć
    Skąd
    Śląsk
    Pojemność
    brak
    KM
    xxx
    Rocznik
    1975
    Kolor
    xxx
    Posty
    5,574
    Cytat Zamieszczone przez Smeef Zobacz posta
    Witam ponownie. Dziś byłem na hamowni i wyszło mi 225km w serii. Okazało się jednak, że auto za bardzo kopci na czarno, a pan mówił, że robił bardzo wiele egzemplarzy z tym silnikiem i, że aż tak nie powinien kopcić. Ze względów bezpieczeństwa nie zrobiłem finalnie programu bo mogłoby się coś posypać. Macie może pomysły czym to może być spowodowane? Podobno czyszczenie dolotu z nagaru i wymiana wtrysków cewek świec może nic nie dać a swoje kosztuje. Tak na logikę to skoro wyszło więcej koni niż w seri to wydaję mi się, że silnik powinien być sprawny. Wcześniej myślałem, że to auto powinno tak kopcić ze względu na to turbo oraz z opinii użytkowników, ale nie zamierzam negować kogoś tak doświadczonego w tej sprawie. Dodam, że żadnych błędów nie było.
    Jeśli seria kopci, to nie jest dobrze.
    Masz silnik EA888? To wiele tłumaczy. Najprawdopodobniej masz dość popularny problem olejowy, czyszczenie dolotu nic nie zmieni.


    Cytat Zamieszczone przez marik Zobacz posta
    Zacznijmy od katalizatora - uszkodzony/zużyty może kopcić. Wina oleju to raczej nie jest, ale spytam o to, kiedy ostatnio wymieniałeś i czy używasz odpowiedniego. Przejechanie się dalej z wysokimi prędkościami obrotowymi powinny dostatecznie oczyścić silnik z nagaru. Rzadkie używanie i na zimnym powoduje większy syf w silniku, który się wypali.
    Wytłumaczysz jak dojdzie do usunięcia nagaru metodą, którą proponujesz?
    Powstały nagar sam z siebie nie zniknie, nic nie da jazda z wysokimi prędkościami obrotowymi. Co więcej, to nagaru będzie tylko przybywać, szczególnie w tym konkretnym przypadku.
    AUDI nie przestaje się kochać.

  15. #15
    Awatar marik
    Dołączył
    Sep 2012
    Płeć
    Skąd
    Wrocław
    Pojemność
    2.0T
    KM
    265
    Rocznik
    2011
    Kolor
    Szary
    Posty
    582
    Częściowo da się dopalić dość świeży nagar wysokimi temperaturami. Nawet samo wodorowanie polega na zwiększeniu temperatury, choć tam mowa chyba o 110 na pół godziny do dwóch godzin. Jeżeli ktoś nie chce robić czyszczenia mechanicznego, które kosztuje bardzo dużo, to długa przejażdżka na wysokich obrotach wystarczy.
    Audi TTS 2011 Quattro S-Tronic

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •