Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Gaśnięcie silnika po 1-2 sek pracy..

  1. #1

    Dołączył
    Jul 2017
    Płeć
    Skąd
    Koszalin
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    1998
    Kolor
    niebieski
    Posty
    39

    Gaśnięcie silnika po 1-2 sek pracy..

    Witam...
    Przez ponad rok nie miałem najmniejszej awarii ale cóż-szczęście nie może trwać wiecznie.
    W trakcie jazdy nastąpił gwałtowny spadek mocy,szarpanie i gaśnięcie silnika.
    Zapaliła się kontrola trakcji.
    Podczas sprawdzania Vag-iem wyszedł niesprawny przepływomierz.
    Próba umycia przepływomierza nic nie zmieniła-cały czas silnik falował na obrotach od 500 do 1200,nie miał mocy i gasł. Cały czas zapalała się kontrolka trakcji..
    Wymieniłem przepływomierz(oryginalny Bosch) ale to nic nie zmieniło. Silnik odpala,chodzi 1-2 sek i gaśnie.
    Jeżeli odpalę go z gazem chodzi ale nierówno i po zejściu poniżej 2000 obrotów gaśnie..
    Vag nie pokazuje żadnych błędów.
    Znajomi mechanicy są bezradni, przeważa opcja jakiegoś zwarcia bądź przetarcia przewodów...
    Może ktoś z Was miał podobną sytuację lub ma jakąś teorię co do przyczyny tych objawów..
    Czekam z nadzieją - Jacek

  2. #2

    Dołączył
    Feb 2018
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2004
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    37
    Powiem to co kiedyś mi poradził w podobnej sytuacji Annubis - "Sprawdź bezpieczniki" Poźniej sie okazało, że to zwarcie na czujniku poziomu oleju. U Ciebie bym szukał w okolicach przepływki.
    Ostatnio edytowane przez Szewc ; 10-01-2019 o 21:43

  3. #3

    Dołączył
    Jul 2017
    Płeć
    Skąd
    Koszalin
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    1998
    Kolor
    niebieski
    Posty
    39
    Żadnych więcej pomysłów???
    Potrzebuję serwisówkę do TT 1,8 180 kM,1998 rok..
    Pozdrawiam - Jacek

  4. #4

    Dołączył
    Jul 2017
    Płeć
    Skąd
    Koszalin
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    1998
    Kolor
    niebieski
    Posty
    39
    Szewc-zwracam honor!!!!
    Znalazłem spalony bezpiecznik i wypalone gniazdo 30A w pokrywie akumulatora.
    Myślę że to może być przyczyną moich problemów.
    A propos- czy ktoś ma pojęcie za co są odpowiedzialne te trzy 30 A bezpieczniki w pokrywie akumulatora??
    Pozdrawiam- Jacek

  5. #5

    Dołączył
    Feb 2018
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2004
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    37
    Mam nadzieję, że szybko ogarniesz temat i będziesz mógł się cieszyć jazdą.
    Mam takie coś.

  6. #6

    Dołączył
    Jul 2017
    Płeć
    Skąd
    Koszalin
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    1998
    Kolor
    niebieski
    Posty
    39
    dzięki..

  7. #7

    Dołączył
    Jul 2017
    Płeć
    Skąd
    Koszalin
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    1998
    Kolor
    niebieski
    Posty
    39
    Niestety wypalone gniazdo i bezpiecznik nie były przyczyna moich kłopotów...
    Obejrzałem wszystkie węże,wydają się być w porządku..
    TT-ka nadal po 2-3 sek. przestaje pracować...
    Czy ktoś ma może jakiś pomysł???
    Pozdrawiam - Jacek

  8. #8

    Dołączył
    Feb 2018
    Płeć
    Skąd
    Warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2004
    Kolor
    Srebrny
    Posty
    37
    Czy po próbie uruchomienia samochodu sprawdziłeś ponownie bezpieczniki? Na pewno wszystkie są całe?
    Jeżeli któryś jest przepalony to będziesz znał obwód ze zwarciem. Później pozostają poszukiwania miejsca zwarcia. A jak wszystkie są całe to zweryfikuj obecność błędów VAGiem. Dalej pozostanie Ci już tylko oddanie auta do elektryka... chyba, że masz dużo czasu i cierpliwości.

  9. #9

    Dołączył
    Oct 2013
    Płeć
    Skąd
    Kłodzko
    Pojemność
    1.8T
    KM
    225
    Rocznik
    1999
    Kolor
    niebieski
    Posty
    896
    Witam,
    Tak tylko informacyjnie.
    Nazwa:  Baipas nad aku.jpg
Wyświetleń: 107
Rozmiar:  36.6 KB
    Pozdrawiam.

  10. #10

    Dołączył
    Nov 2018
    Płeć
    Skąd
    Borowie
    Pojemność
    1.8T
    KM
    2xx
    Rocznik
    2000
    Kolor
    czarna
    Posty
    11
    U mnie było podobnie, podczas jazdy zaczął falować spadła moc, kontrolki od trakcji i ecu. Przyczyną były poluzowane opaski od ic. Można to zweryfikować łatwo odpalasz samochód i patrzysz po jakim czasie gaśnie, następnie odkręcasz opaskę zaciskową na wężu przy przepustnicy i go zdejmujesz. Odpalasz auto bez węża i patrzysz czy dłużej popracuje. Jeśli będzie pracował dłużej wina leży w nieszczelnym dolocie. Sposób jak znaleźć nieszczelność przy użyciu kompresora jest opisany na grupie.

  11. #11

    Dołączył
    Nov 2018
    Płeć
    Skąd
    warszawa
    Pojemność
    1.8T
    KM
    180
    Rocznik
    2000
    Kolor
    czarny
    Posty
    60
    Prawdopodobnie spadła Ci rura od intercoolera . Jak wejdziesz pod auta na kanale to po stronie pasażera miedzy grodzią a silnikiem jest ta rura. (gumowa rura wchodzi w stalową i trzymana jest za pomocą drucianego zabezpieczenia. Miałem to samo kilka dni temu.
    Nie jest to wina elektryki tylko lewego powietrza. Jeżeli nie to to zrób test na szczelność: Odepnij przepływkę, dorób sobie dekielek żeby zaślepić dolot w miejscu przepływki (ja zrobiłem to z okrągłego klocka drewanianego -uciałem plasterek zeszlifowałem na około i objechałem izolacją) Potem demontujesz zawór N75 z dolotu i kompresorem dmuchasz do dolotu . Jeżeli będzie gdzieś uchodzić ciśnienie to masz winowajcę.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •