-
Sonda regulacyjna
Cześć
Wywala mi bardzo sporadycznie błąd.
Oxygen (Lambda) Sensor B1S1
P2196 - 002 - Signal too High (Rich) - MIL ON.
Domyślam się, że druga już sonda w niedługim czasie wyzionie ducha.
Dzwoniłem do sklepu zapytać o nową i trochę się zdziwiłem bo powiedziano mi, że na na cylindry 1-3 oraz 4-6 są zupełnie różne sondy.
Byłem pewien, że są identyczne. Czy ktoś może mi potwierdzić powyższe, poratować numerami seryjnymi i podpowiedzieć która to sonda B1S1?
Pozdrawiam i dziękuję
-
Witam,
sondy:
B1 i B2 to są banki (rzędy cylindrów), odpowiednio: B1 - strona pasażera; B2 - strona kierowcy)
S1 i S2 to jest wskazanie, która sonda, odpowiednio S1 - przed katalizatorem; S2 - za katalizatorem
Logowanie
Grupa 033 - sonda regulacyjna
Grupa 036 - sonda diagnostyczna
Podejrzeć możesz sobie w sterowniku silnika w basic setings na kanale 32.
Tam masz podane w procentach średnią korekcję składu mieszanki,
wskazania powinny być jak najbliższe zera. A zero to idealnie.
Na kanale 33 masz aktualne wskazania korekty sond.
Norma jest kiedy skacze od -5% do +5%.
Korekta długa to stała dodana (w Vagu procentowa) do czasu wtrysku, uprzednio wyliczona na podstawie korekty krótkiej, akceptowalna w przedziale +-10% a dla wychodzącej po za +-25% wyskakuje check engine
Korekta krótka to procentowa korekta do czasu wtrysku wyliczona na podstawie odczytów z sondy lambda, prawidłowo powinna oscylować w okolicach 0% i nie przekraczać +-25%.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez gigo ; 10-08-2021 o 16:08
-
Trochę odgrzanie kotleta ale problem dalej występuje.
Co wg. Was może być uszkodzone i powodować w/w błąd. To co wiem na chwilę obecną:
1. Korekty krótkoterminowe dla benzyny oscylują średnio +- 5% - praktycznie takie same dla obydwu sond.
2. Korekty krótkoterminowe dla LPG - +- 5% - jak wyżej. Odczyty z obydwu prawie identyczne.
3. Sprawdzone został wydatki wtrysków - LPG na którym najczęściej wywala błąd - jest idealnie.
4. Korekta krótkoterminowa zapisana w ramce gdy wywala błąd - -+ 3% - Jak ECU może zarejestrować za bogatą mieszankę i podawać wartość prawie idealną?!
Czy ten błąd na pewno oznacza za bogatą mieszankę czy sondę która zawiesza się ( z informacją, że dzieje się to przy bogatej mieszance - nie za bogatej). Może to błąd mojej interpretacji.
Bonus: Sonda była wymieniona 2 lata temu. Oddałem do warsztatu i poprosiłem o Boscha a nie żaden zamiennik. Przy okazji w/w problemu sprawdziłem kilka rzeczy i wygląda na to że sonda dla cylindra 1-3 jest tylko i wyłącznie z NGK - a założony jest BOSCH.
Szukając po numerze części 1K0 998 262 K Bosha nie znajdziemy. Dzwoniłem do ASO. Sondy dla cylindrów 1-3 i 4-6 są różne. Numery części które podałem są prawidłowe i nie było żadnych zmian. Niestety serwis nie jest w stanie podać dostępnego producenta sondy.
Twierdzą, iż posługują się tylko numerami i nie mają informacji na temat producenta. Sonda w ASO nieznanego producenta - 1200 zł, NGK poza ASO - 350.
HELP!
Ostatnio edytowane przez schabek17 ; 26-01-2022 o 08:27
Uprawnienia umieszczania postów