-
Osłona filtra stożkowego
Witajcie wszyscy
Mam założony stożek w aucie i chcę go jakoś zasłonić od gorącego powietrza pod maską. Znalazłem na allegro taki bajer:
I teraz pytanie czy w ogóle warto? Moim zdaniem jest ta osłona zbyt mała by w jakikolwiek sposób zapobiec grzaniu się filtra oraz powietrza zasysanego. Widziałem wątek jak jeden z forumowiczów robił własną osłonę przy użyciu kartona i patyczków. Moje krzywe ręce oraz brak czasu i narzędzi niestety nie pozwalają mi zrobić to samemu w ten sposób. Może ktoś z was ma już sprawdzone rozwiązania albo poleci coś do kupienia, bo przeszukałem internet i jedynie co znalazłem, to osłona wyżej, parę tańszych kawałków blachy, które w żaden sposób nie zapobiegają mieszaniu się zimnego i ciepłego powietrza pod maską oraz dedykowane zestawy dolotowe za 2-3 tyś.
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, gdyż poprzedni właściciel zamontował se stożek, ale już o izolacji termicznej nie pomyślał.
Dziękuję ☺️
-
Nie pomyslal bo tak naprawde nie musial, po to masz intercooler zeby schlodzil gorace powietrze, nawet jak odizolujesz powietrze i bedzie chlodniejsze o te np. 2 lub 3 c to ono i tak sie nagrzeje sciskajac się w dolocie itp i w colerze osiagnie temp paredziesiat C.
Wiekszosc osob robila oslony by wyciszyc dzwiek zasynanego powietrza i robienia pss tezby bylo mniej slyszalne. Wiec jak chcesz tam cos wsadzic to mozesz nawet tekturę roznicy zadnej nie osiagniesz.
Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
-
Hej, ja mam taką obudowę i jestem z niej bardzo zadowolony. Pasuje idealnie.
Ona ma od dołu blachę, gdzie 90% podobnych w UK jej nie mają.
Biorąc pod uwagę, że akumulator tworzy dodatkową ścianę to moim zdaniem całkiem dobrze izoluje przestrzeń wokół filtra.
-
-
Widzę, masz gruby projekt xd
Ładnie wygląda to wszystko pod maską
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów