-
1,8t dziwne wibracje drgania powyżej 4-5k obrotów
Witam,
miał ktoś w jakimkolwiek 1,8T taki problem, rozkręcamy auto no tak jak się jeździ, większość (poza tymi zakoksowanymi konkretnie) 1,8T pokazuje pazura w okolicach 3 tys i w górę i właśnie powyżej 4 tys obrotów np. na dwójce pojawia się nieprzyjemne dziwne wibracje- im wyżej kręcimy tym bardziej odczuwalne, drgania, odczuwalne w pedale gazu ale i ogólnie tak jakoś, jakby ktoś przyłożył pracującą maszynkę do mięsa, dźwięk silnika niby spoko ale takie dodatkowe art-udźwiękowienie + wibrowanie.
Nie jest to stukanie jak przy dwumasie na postoju w dieslu bardziej taki rezonans.
Zastanawiam się nad skrzynią? właśnie sprzęgło, dwumas? jakiś luz w turbinie? lub silnik (?) ale co konkretnie z silnikiem?
Miał ktoś coś podobnego?
-
Sprawdź poduszki silnika i skrzyni biegów - to taka pierwsza myśl.
-
Hmm miałem już dwukrotnie za swojej kadencji wymieniane i co ciekawe 1 raz dawno temu i wtedy w ogóle taki rezonans nie występował a teraz od jakiegoś czasu jest.
A np katalizator może takie coś powodować albo wydech ogólnie?
Po prostu jakby to powiedzieć..im wyższe obroty tym to wszystko tak "przejmuje" wibracje nie ma wyizolowania tak jak przy 2,5..3 tys itd
-
Może - bo może Ci np DP czegoś dotykać
-
Tak sobie myślę, żeby aby coś wykluczyć można by na ciepłym motorze rozkręcić obroty do 5k, i zobaczyć tzn w sensie na jałowych, bo tak to bezsens, cały czas mnie gnębi sprzęgło albo skrzynia..
-
Czy wibracje pojawiaja sie tylko pod obciazeniem na danym biegu? Czy jak na postoju sie wkreca motor to jest tak samo.
Pukanie wydechu o sanki/magiel lub bude jest dosyc specyficzne o odczuwalne dosyc mocno.
-
No właśnie tego nie wiem, tylko czy kręcenie na postoju nie dobija silnika? Wydaje mi się że ktoś kiedyś pisał że 1,8T nie lubi takiego czegoś...
Czyli u Was nie ma czegoś takiego? silnik i reszta pracuje tak samo nieważne czy jest 2800 czy 5800 obrotów?
Uprawnienia umieszczania postów