Do ATE Ceramic nacinane tarcze to zły wybór, lepiej zastosuje standardowe gładkie tarcze, mogą być i nawet z ATE chyba, że chcesz podnieść skuteczność hamulców to pomysł o Zimmermannie Sport.
Do ATE Ceramic nacinane tarcze to zły wybór, lepiej zastosuje standardowe gładkie tarcze, mogą być i nawet z ATE chyba, że chcesz podnieść skuteczność hamulców to pomysł o Zimmermannie Sport.
zimmerman sport + jaki klocek do tego?
Galfer sport high performance, Hawk performance czy DS performance?
hmmm... ja mogę dorzucić takie info tylko że jak wymieniłem mój cały układ hamulcowy ponad pół roku temu na Zimermann Sport (ten nawiercane) przód razem z klockami, tył Brembo (nawiercane) z klockami, nowe przewody w stalowym oplocie plus całe stalowe przewody no i wiadomo płyn to zauważyłem że przez 3 miesiące zestaw moim zdaniem gorzej hamował niż ten wcześniejszy. Obecnie zaczynam czuć poprawę (oczywiście jeżdże dosyć powoli autem i nie po torze więc na razie tylko może z dwa razy sprawdzałem jak hamuje z dużych prędkości i było znakomicie - brak puchnięcia/słabnięcia hamulca) i może z czasem będzie jeszcze lepiej bo na razie od dnia założenia zestawu to chyba z 600-700km tylko zrobiłem
Hawk Performance, DS Performance będzie super ale możesz też normalne cywilne np Ferodo Premier a nawet te ATE Ceramic skoro już je masz.
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Niemożliwe 300-400km trwa docieranie kiedy zawsze nowy zestaw jest słabszy ale po tym przebiegu czy tam powiedzmy 500km już zaczyna osiągać właściwą skuteczność. Tym bardziej jak założyłeś tarcze perforowane i przewody w stalowym oplocie to różnica musi być na prawdę duża.
ATE Power Disc (nacinane) zły wybór a Zimmermann Sport, które są nawiercane to dobry wybór?
?
Generalnie waham się pomiędzy ATE (gładkie), ATE pd (nacinane), Rottinger Gt/Hp (nacinane/nawiercane), Zimmermann Sport.
Zaznaczam że posiadam juz kupione klocki ATE Ceramic.
Zimmermann Sport są perforowane, nie nawiercane.
Ceramiczne klocki zawierają dodatek transferowy, który odkłada się na powierzchni tarczy, w przypadku tarcz nacinanych ten dodatek transferowy może zapychać nacięcia i dzieją się cuda.
Samo ATE mówi o tym by nie łączyć PD z Ceramic.
No to jak się już nie poprawi te hamowanie przy małych prędkościach to raczej stwierdzam że ten zestaw słabo hamuje :/ akurat u mnie po wymianie kompletnie wszystkiego. (Może tam coś źle zrozumiałem ale ja mam Zimerman bez nacięć tylko z samymi dziurami i tył Brembo tak samo, same dziury bez nacięć, w temacie u mnie mozna zobaczyć)
Panowie potrzebuje pilnie pomocy. Zrobiłem swap zacisków i tarcz z 224 do swojej tt i wszystko jest cacy ale jedyne co mi nie pasuje to te blaszki na jazmach po których przesowaja się klocki. Te że starych hebli nie pasują są za wąskie nie okalają tarczy. Czy ktoś wie jakie to mają być i gdzie kupić dobre?