Tak przy okazji zaczepiam temat.
Jak to jest z tymi filtrami stożkowymi - Compsporty mówią tylko i wyłącznie fabryka od TT-Sa albo od TT-RS'a filtr, a na stożkach moc często spada. Jak to jest w końcu?
Niech się specjaliści wypowiedzą.
Tak przy okazji zaczepiam temat.
Jak to jest z tymi filtrami stożkowymi - Compsporty mówią tylko i wyłącznie fabryka od TT-Sa albo od TT-RS'a filtr, a na stożkach moc często spada. Jak to jest w końcu?
Niech się specjaliści wypowiedzą.
Mi tez mowia ze tylko ori.
Michał, Seryjne doloty w TTS i TTRS są tak dopracowane że w zasadzie bardzo ciężko coś poprawić w tej kwestii.
Biorąc pod uwagę fakt że niektóre stożki poświęcają jakość filtrowania na rzecz zmniejszenia restrykcyjności przepływu to faktycznie nie ma sensu wywalać seryjnego dolotu.
Odnośnie spadku mocy to całkiem możliwe ..
Seryjna puszka na wejściu do rury dolotowej ma wbudowaną ''trąbkę'' poprawiającą przepływ zasysanego powietrza ( ang. velocity stack ).
Widziałem wyniki eksperymentów pokazujące że po usunięciu tej ''trąbki'' był widoczny spadek mocy na hamowni.
Wiele filtrów stożkowych nie ma tego patentu więc efekt może być analogiczny.
Z drugiej strony są stożki ( w tym Amsoil ) które mają wbudowany velocity stack i w takim przypadku utrata mocy jest mało prawdopodobna.
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden
Dokładniej to chodzi o zjawiska falowe zasysanego powietrza. Dlatego doloty fabryczne projektowane są z uwzględnieniem długości, szerokości i kształtu przewodów dolotowych łącznie z puszką filtra, która musi mieć swoją odpowiednią pojemność i musi być tak zaprojektowana, że powietrze wpada w rezonans zgodny z resztą dolotu i przez ten cały układ jest jakby popychane do silnika. Jak precyzyjnie jest to opracowane można łatwo sprawdzić zamieniając wkładkę papierową na bawełnianą, na którą dolot nie jest obliczony. Silnik zyskuje na niskich obrotach, na wysokich traci. Takie same zjawiska dzieją się przy wydechu powodując wyciąganie spalin z silnika.
#Leszel
#ArTTur
Dzięki za rzetelne odpowiedzi Panowie.
Mysle ze bym sie skusil
jezeli bedzie wiecej chetnych
Sent from my iPhone using Tapatalk
Macie jakieś opinie na temat filtrów AOMA - podobno to tez suche filtry i do kupienia w Polsce. Amsoil niestety niedostepny:/
Pytanie: Czym czyścicie filtr stożkowy Amsoil'a? Kupować zestaw do czyszczenia + olejek czy wystarczy benzyna ekstrakcyjna? Pozdrawiam
Witam,
Wg mnie, wymontuj filtr, przedmuchaj samym powietrzem od strony wewnętrznej (dość dokładnie) i tyle.
Nie dawaj żadnego olejku, bo zapaćkasz czujnik przepływomierza.
Jeśli jest naprawdę bardzo brudny, to kup nowy.
Niech jeszcze inne osoby się wypowiedzą.
Pozdrawiam.
Racja wszystko jest Nie doczytałem. Pozdrawiam
Witam, można go jeszcze tutaj kupić? A jak nie to skąd zamówić? Chodzi mi o wkład do seryjnej puszki.
Też się podpinam pod pytanie.
Niestety wkłady do seryjnej są już niedostępne. Jeśli chodzi o stożki to nie ma problemu i wtedy zapraszam na PW
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden