dzięki za odp No właśnie szukałem jakiegos kalkulatora, żeby obliczyć jaki dystans podejdzie ale,niestety nie działają już te kalkulatory z naszej strony
dzięki za odp No właśnie szukałem jakiegos kalkulatora, żeby obliczyć jaki dystans podejdzie ale,niestety nie działają już te kalkulatory z naszej strony
Moje letnie są 8,5" tylko et 38. Przód 15mm, a tył 20mm.
W życiu piękne są tylko chwile ...
A co powiecie o bezpieczeństwie dystansów? Wielkimi krokami zbliża się sezon i czas pomyśleć o zestawie kół ale mam na oku 5x112 dlatego chciałem się spytać czy jest jakaś ogromna różnica pomiędzy dystansem za 30 50 czy 200. Każdy w dzisiejszych czasach reklamuje się, że jego produkt to perełka wykonana ze stopu, którego nie jest w stanie ruszyć nawet huragan Sandy dlatego pytam fachury Może ktoś coś poleci sprawdzonego ?
Dzięki za odpowiedź
Niestety kupno felg nie wypalilo, dlatego bede rozgladal sie za 5x100 ale dzieki za oferte
Z innej beczki. Pod drugi samochod rowniez przymierzam sie do kupna felg, ale mam watpliwosci co do ET. Troche poczytalem i generalnie uwaza sie, ze zmiana et jest dopuszczalna o ok 13-16. Przed zakupem jednak chce sie upewnic, czy felgi beda pasowac ( nie rejestruje sie specjalnie na BMW club, wole zapytac was o to )
BMW E66
Oryginalny rozstaw:
Średnica felgi: 18
Szerokość felgi: 8 cali
Rozstaw śrub: 5x120 mm
Głębokość osadzenia(ET):24 mm
Planowane felgi:
Szerokość felgi: 8.5 cala przód/9.5 cala tył
Rozstaw: 5x120
Głębokość osadzenia (ET): 35 mm
Jak to wygląda w kwestii technicznej ?
Hej Hej Panowie, to nie powod do klotni. Jako, ze jestem zielony w temacie to rozumiem to w ten sposob, ze felgi pojda do srodka o 11mm, czyli beda mniej wystawaly z lini nadkola ? Nadal tez nie wiem czy beda pasowaly
Felga chowałaby się w nadkole 11 mm ( biorąc pod uwagę zapytanie kolegi Dydol ), gdyby do porównania przedstawić felgi o jednakowej szerokości.
Skoro są podane różne szerokości felg i różne ET, to nie ma możliwości, by wyliczyć to prostym działaniem matematycznym 35 - 24 = 11
Można tak zrobić, gdy szerokość felg jest jednakowa.
Rozumiesz już swoją pomyłkę?
Tutaj to dokładnie można wyliczyć:
http://kormoran-audi.pl/kalkulatoret/index.php
Planowane felgi:
Szerokość felgi: 8.5" - strona zewnętrzna cofnięta o 5 mm, wewnętrzna przesunięta o 17 mm w stronę osi pojazdu/wnętrza
9.5" - strona zewnętrzna cofnięta o 8 mm, wewnętrzna przesunięta o 30 mm w stronę osi pojazdu/wnętrza
Głębokość osadzenia (ET): 35 mm
Ostatnio edytowane przez elmacho ; 09-03-2014 o 22:05
Da sie to bardzo prosto wyliczyc:
35-24=11mm + 0.5 cala w strone amortyzatora przod
35-24=11mm = 1.5 cala w strone amortyzatora tyl
A czy to bedzie pasowac i nie bedzie ocierac o amora to niewiem, moze jak zalozy dystanse 25mm to tak.
I nadal nie wiem gdzie sie pomylilem?
Pozdrawiam
pioter - widzę, że uparcie nie chcesz zrozumieć, że szerokość felgi ma znaczenie na dobór ET.
Porównaj dwie felgi, z przykładowym ET 35. Jedna niech ma 8", a druga 9".
Według racji, przy której twardo stoisz nic nie powinno się zmienić, a jaka jest rzeczywistość?
Żeby jaśniej to wszystko wytłumaczyć, musisz zrozumieć, czym jest ET.
Odsadzenie, offset lub ET – to jeden, ten sam parametr – i jest to odległość płaszczyzny przylegającej do piasty od środka szerokości felgi.
Zatem zmieniając szerokość felgi przy zachowaniu takiego samego ET, felga albo się będzie chować w nadwoziu, albo będzie wystawać na zewnątrz (zależnie od szerokości bazowej i późniejszej ).
Rozumiesz już?
Ostatnio edytowane przez elmacho ; 10-03-2014 o 00:18
Dokładnie elmacho ma racje z tymi kalkulacjami i szerokosc felg, ma bardzo duze znaczenie
Panie i Panowie, pomóżcie bo już zgłupiałem mam felgi 18x8,5 et30. Tak to wygląda po przymiarce na przód:
niedługo założę gwint więc całość siądzie. Jakie byście polecali do takiego zestawu dystanse? (10mm przód, tył 15mm?)