Na tym forum akurat są bardzo pomocne i życzliwe osoby, ale mało kto ma MK2, a Ci którzy mają nie robią takich przeróbek. Mam tez podobne potrzeby do Twoich, sporo wiedzy znajdziesz na forach o A3.
Na tym forum akurat są bardzo pomocne i życzliwe osoby, ale mało kto ma MK2, a Ci którzy mają nie robią takich przeróbek. Mam tez podobne potrzeby do Twoich, sporo wiedzy znajdziesz na forach o A3.
To fakt wlasciciele Mk2 mniej dlubia przy autach, ja mysle ze mikrofon jest tam obok klimy. Uzywam tel przez BT (modul byl fabrycznie), ale rozmowcy sie skarza ze slabo slychac wiec do dluzszych rozmow sie to nie nadaje.
Mi Twoj post musial jakos umknac, bo bym odpisal, gdyz ten temat i mnie interesuje. Zeby rozwiac watpliwosci napisze, ze mikrofon na 100% jest zainstalowany nie w klimatronicu, a kolo lampki kabiny. Tak widac ETCE i w ELSie. W ogole ETKA i ELSA to podstawa moim zdaniem, jesli ktos mysli o rozbudowywaniu swojego auta. W roadsterze tez chyba mikrofon jest w kloszu lampki. Wiem, ze mikrofon moze byc zainstalowany tez tam, gdzie jest system BOSE. Jesli masz zestaw do telefonu to i mikrofon powinien byc. Zdejmij ten klosz (minuta roboty) i bedziesz wszystko wiedzial. Acha, szkoda ze kipiles modul w wersji K, bo byl on wadliwy i audi wzywalo ludzi na akcje naprawcza i wymieniali go na nowszy. Na allegro sa dzieki temu sporo tansze, bo sprzedawcy zeruja na niewiedzy kupujacych.
kurde to mnie teraz trochę podłamałeś wylicytowałem cały zestaw na ebay tylko za 60 funtów wiec jak coś padnie to tylko kupie nowy moduł bo instalacja już będzie .
boje sie troche samemu sciagać ten plastik bo znająć moje ruchy to pewnie coś połamie więc poczekam do soboty gdzie będę miał to instalowane przez fachowca
i teraz jeżeli mam juz 1 mikrofon bo instalacja na tel jest za ręcznym ( system bose tez mam ) to ten który kupiłem z zestawem bt podpiąć tylko do rns-e a drugi ma być do bt
ma ktos schemat pinologi ? zarówno rns-e i bt gdzie ma być to wpięte ?
druga opcja jest taka że mikrofonu nie będzie więc tak jak wyczytałem na jakimś innym forum mam z mostkować podłączenie mikrofonu szeregowo bt z rns-e ?? czy ktoś sie orientuje czy to prawda i ma takowa instalacje juz u siebie ?
i czy nie lepiej dać mikrofon za panel od klimatronica ?
Niewiem, jak chcesz wlozyc mikrofon za panel klimatronic, ale jego miejsce jest w kloszu lampki. Pamietaj, ze do aktywacji SDSa w rns bedziesz potrzebowal plytke, ktora to uaktywni. Jesli chodzi o sposob podlaczenia mikrofonu do bt i rnsa to moim zdaniem zamiast cos lutowac i mostkowac lepiej jest kupic dedykowana wiazke plug&play i miec z glowy. Ewentualnie zrobic tak, jak jest u Jaqoba, czyli miec dwa mikrofony. W kloszu jest miesce na dwa, po lewej i prawej stonie dla aut UK).
jaka jest procedura ściągania tej osłony żeby dostać się do tego klosza ??
i mówiąc będziesz potrzebował płytki do aktywacji masz na myśli soft RNS-E_SW0650_STD ?
Polecam np. ten watek http://www.a4-klub.pl/archiwum/index.php?topic=71522.0 , jest jeszcze jeden o montazu BT w rns-e. Obraz plyty mozesz pobrac tu: http://www.naviedit.de/ . Potem wkleje Ci instrukcje z ELSA.
wielkie dzięki już lukam
a zeby uciac spekulacje, gdzie sa pochowane wklejam schemacik:
super wielkie dzięki ( rozumiem ze coupe i roadster maja tak samo )
a powiedzcie mi skoro nie mam BT który powinien być po fotelem ale mam wejście na tel to mikrofon wchodzi prosto do rns czy jest podlaczony to wejścia na tel i z tamtąd idzie do rns-e jeżeli głupie pytanie to sorry z góry ale chce sobie wszystko poukładać w głowie
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
Witam
maly update
a wiec w moim audi już był Bt dokładnie ten sam numer co kupiłem na ebay
aczkolwiek moduł był uwalony i nie działał wiec wystarczyło go tylko podmienić i wszystko śmiga bez ciągania kabli
co do SDS to niestety ta opcja mi nie działa ... podpoiłem nowy mic pod pin 1 i 7 ( kodowanie też jest ok ) po naciśnięciu na przycisk na kierce mam sygnał po którym mam mówić aczkolwiek rns zachowuje sie jakby nie było mikrofonu i babeczka po chwili tłumaczy mi jakie sa dostępne komendy i po chwili się wyłącza...
sds nie działa nawet na BT
czy ktoś miał podobny przypadek ??
a może jednak kodowanie powinno być inne ??
- - - - - - - - DODANO - - - - - - - - -
wiesz co, ja sie niestety na PINach i kabelkologii nie znam na tyle, by Ci pomoc. Mozesz ewentualnie pociagnac drugi mikrofon do RNS, tak jak ma Jaqob (wtedy jeszcze malik to robil). Druga opcja to zakup gotowej wiazki do BT i SDSa http://www.carsystems.pl/audi-blueto...0cm,id456.html . To jest polska firma, wiec pewnie co do ceny mozna sie dogadac. W Twoim przypadku poszedlbym w opcje nr 1. Podlacz drugi mikrofon (albo ten sam na probe) do RNSa i jak bedzie dzialac, to pociagnij kabel do lampki sufitowej. Czytalem na innym forum, ze nic nie trzeba rozbierac, bo tapicerke da sie odgiac w okolicy szyby w celu umieszczenia kabla.
ja właśnie pocięglem drugi mikrofon bezpośrednio do rns i podpoiłem pod piny 1 i 7 w rns aczkolwiek nie działa ( bt i mikrofon od niego działa dobrze tylko ten drugi podpięty pod rns nie ) jest tam jakieś może specjalne kodowanie w rns ?? bo w bt wiem