ponadto turbina kręci się w jedną w powietrze przepływa w druga i powstają dziwne drgania które obciążają łożyska turbo...takie surge widać nawet po logach...ja u siebie kiedyś widziałem
ponadto turbina kręci się w jedną w powietrze przepływa w druga i powstają dziwne drgania które obciążają łożyska turbo...takie surge widać nawet po logach...ja u siebie kiedyś widziałem
no to na pewno to nie wpływa dobrze na turbinę - mam nadzieje że jutro to wyeliminuję.
a Jeszcze mam pytanko - jak działa seperator na odmie?? w którą stronę powinien się blokować itp??
Właśnie jak to jest z separatorem ? Z tego co czytałem na forach to podobno ma on przepuszczać w obie strony powietrze ?
Wydaje mi się że powinien blokować zaciągane powietrze do Turbiny - tak aby zaciągał z filtra a nie z odmy silnika - czy dobrze myślę??
Jak odkreciłem ten separator odmy to u mnie jak odrece korek wlewu oleju to moge dmuchnac w niego i pociagnac w obie strony.
BTW - Wam też skacze korek od wlewu oleju na zapalonym silniku - tak sie trzesie ? Zastanawiam się czy u mnie wszystko od z odpowietrzeniem pokrywy zaworów. Jak odkreciłem ten separator w rury dolotowej korek nadal skakał, a jak zatkałem wejscie do separatora reka czuc bylo podcisnienie i korek wlewu oleju przyssał się do pokrywy zaworowej. wszystko u mnie ok czy nie ? Jak to jest u was ?
ja wcześniej miałem wyrzucony ten zaworek i na samym catch tanku widziałem ze tip był deczko brudny, teraz dałem ten zaworek za zbiorniczkiem i wszystko jest idealnie suche, ale mam także totalnie nowy silnik dlatego może nie być to zasługa samego zaworka:P
Panowie , nie ma seryjnie żadnego separatora . To o czym piszecie to zaworek który ma ograniczać podciśnienie z pobierane z TIP - w chwili kiedy w TIP ie jest wysokie podciśnienie .
Generalnie przepływ jest w obie strony tyle że jak się dostatecznie mocno zassać od strony która idzie do tipa to powinien lekko ograniczyć przepływ
Mylisz się , po co i co ma zaciągać z filtra jeśli to jest układ odpowietrzenia skrzyni korbowej
Pozdrawiam
Zamieszczone przez John Dryden